Przetwory - Diabelskie ogórki
5 posters
Strona 1 z 1
Przetwory - Diabelskie ogórki
Składniki:
2,5 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
2 główki czosnku
Zalewa:
1 1/2 szkl. octu
2 szkl. wody
1 szkl. cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki chili (płaskie)
Umyte ogórki przekroić na połówki lub jak większe na ćwiartki w zdłóż, posolić, wymieszać i zostawić na całą noc czyli na 12 - 14 godz.
Po tym czasie odlać sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Do soku z ogórków dodać składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z czosnkiem.
Tak zostawić na 2 doby co jakiś czas mieszając, później ogórki poukładać do słoików, zalać zimną zalewą, pozakręcać, słoiki poodwracać na 1 dobę do góry dnem.
2,5 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
2 główki czosnku
Zalewa:
1 1/2 szkl. octu
2 szkl. wody
1 szkl. cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki chili (płaskie)
Umyte ogórki przekroić na połówki lub jak większe na ćwiartki w zdłóż, posolić, wymieszać i zostawić na całą noc czyli na 12 - 14 godz.
Po tym czasie odlać sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Do soku z ogórków dodać składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z czosnkiem.
Tak zostawić na 2 doby co jakiś czas mieszając, później ogórki poukładać do słoików, zalać zimną zalewą, pozakręcać, słoiki poodwracać na 1 dobę do góry dnem.
Re: Przetwory - Diabelskie ogórki
Nitko ale miałaś wenę
I smaka mi narobiłaś na te ogórki że hej, szkoda że aż dwa dni trzeba na nie czekać bo ja chcę juuuuż
I smaka mi narobiłaś na te ogórki że hej, szkoda że aż dwa dni trzeba na nie czekać bo ja chcę juuuuż
rossi82-
- Potrafię : zrobić bardzo smacznego zakalca ;)
Wiek : 42
Jestem z: : Szkocji
Dzieci : jedna sztuka ;)
Zaproszeń na ciacho : 68
Postów : 1933
Re: Przetwory - Diabelskie ogórki
Ślinka to mi już po brodzie cieknie hehheh, muuuuszę koniecznie sobie takich ogórów naprodukować i schować przed chłopem żeby mi nie pożarł zanim dojdą
rossi82-
- Potrafię : zrobić bardzo smacznego zakalca ;)
Wiek : 42
Jestem z: : Szkocji
Dzieci : jedna sztuka ;)
Zaproszeń na ciacho : 68
Postów : 1933
Re: Przetwory - Diabelskie ogórki
oj ja w tym roku nie zrobie bo takie robilismy ale całkiem malutkie a my mamy przerosniete wielkie ogórasy!!
ale czuje juz ten smak mniam mniam
ale czuje juz ten smak mniam mniam
Nieznajoma-
- Potrafię : wszystko
Wiek : 37
Jestem z: : polski
Dzieci : 1 drugie w drodze ;)
Zaproszeń na ciacho : 80
Postów : 3810
Re: Przetwory - Diabelskie ogórki
Nitka napisał:Składniki:
2,5 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
2 główki czosnku
Zalewa:
1 1/2 szkl. octu
2 szkl. wody
1 szkl. cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki chili (płaskie)
Umyte ogórki przekroić na połówki lub jak większe na ćwiartki w zdłóż, posolić, wymieszać i zostawić na całą noc czyli na 12 - 14 godz.
Po tym czasie odlać sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Do soku z ogórków dodać składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z czosnkiem.
Tak zostawić na 2 doby co jakiś czas mieszając, później ogórki poukładać do słoików, zalać zimną zalewą, pozakręcać, słoiki poodwracać na 1 dobę do góry dnem.
Niteczko, ja mam pytanko: czy to sa ogoreczki długoterminowe czy krotkoterminowe? pierwszy raz spotkałam taki przepis i nic tam nie pisze o pasteryzacji wiec zastanawia mnie czy mozna je przechowywac w wiekszych ilosciach na dłuzej.
Ewa Tomczyk-
- Potrafię : wciąż nieodkryte możliwości:)
Wiek : 34
Jestem z: : Radomia
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 3
Postów : 84
Re: Przetwory - Diabelskie ogórki
moje są dobre do 3-4 miesięcy po zrobieniu, potem mam tylko puste słoiki
Re: Przetwory - Diabelskie ogórki
Niteczko wielkie dzięki za przepis, zrobiłam i są suuuper nawet nie masz pojęcia jak rozpowszechniony został ten przepis wśród moich znajomych.
kika4333-
- Potrafię : duuuuużo
Wiek : 44
Jestem z: : centrum Polski
Dzieci : Kacper Natalia
Zaproszeń na ciacho : 13
Postów : 689
Similar topics
» Przetwory.
» Przetwory - bób marynowany
» Przetwory - dżem morelowy
» Przetwory - surówka z fasolki
» Przetwory - Surówka z czerwonej kapusty do słoików
» Przetwory - bób marynowany
» Przetwory - dżem morelowy
» Przetwory - surówka z fasolki
» Przetwory - Surówka z czerwonej kapusty do słoików
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach