Kąpiel w krochmalu - rady trza!
5 posters
Strona 1 z 1
Kąpiel w krochmalu - rady trza!
Jak wykąpać dziecko w krochmalu?
Jak to się robi, jak się miesza proporcje, w ogóle co to jest ten krochmal.
Help baby!
Jak to się robi, jak się miesza proporcje, w ogóle co to jest ten krochmal.
Help baby!
Re: Kąpiel w krochmalu - rady trza!
"Na każdy litr wody użytej do kąpieli należy wziąć 5 płaskich łyżeczek krochmalu ryżowego lub mąki ziemniaczanej. Odmierzony krochmal rozpuszcza się w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie mieszając dolewa się do wrzątku, aż do uzyskania przezroczystej gęstej cieczy, którą wlewa się do wody przeznaczonej do kąpieli. Przygotowany roztwór powinien dawać przy sprawdzaniu ręką uczucie przyjemnej śliskości, a jego temperatura powinna wynosić 38° C."
Acha... przy kąpieli w krochmalu nie należy używać żadnego mydła.... po min.5
min. a max 10 min. kąpieli należy tylko wytrzeć delikatnie dziecko i "zapakować"
w piżamkę
min. a max 10 min. kąpieli należy tylko wytrzeć delikatnie dziecko i "zapakować"
w piżamkę
Krochmal przygotowujemy rozpuszczając 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej w pół szklanki zimnej wody. Wlewamy ten rozrobiony proszek do 2-3 litrów wrzącej wody i mieszając gotujemy, aż zgęstnieje i upodobni się do kisielu. Ten roztwór dodajemy do wanienki z wodą w takiej ilości, aby miała ona lekki poślizg. Kąpiemy dziecko i niczym później nie spłukujemy. Krochmal zrobiony ze zwykłej mąki ziemniaczanej, w dalszym ciągu przydaje nam się jako dodatek do kąpieli, kiedy skóra dziecka jest sucha lub podrażniona. Bardzo dobrze łagodzi tego typu zmiany, dzięki czemu możemy uniknąć stosowania bardziej agresywnych i mniej korzystnych dla maleństwa preparatów. Powtarzamy ten zabieg przez kilka dni, aż osiągniemy oczekiwany rezultat.
My tez kąpalismy Filipka latem ale sypałam mąke ziemniaczana na oko prosto do wanienki. Takie kąpiele sa bardzo dobre jak dziecko ma odparzynki.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
ja podobnie jak aniafff wsypywałam trochę mąki ziemniaczanej prosto do wanienki
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
ja kąpałam małą wsypując mąkę zimniaczną prosto do wanienki ale kiedyś zrobiłam tak jak pisze Mo24nis i miłam wrażenie że było wszystko lepiej wymieszane a mąka nie opadała tak na dno wanienki....
dagolis-
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
Similar topics
» Jak przygotować kąpiel w krochmalu dla dziecka?
» Kąpiel
» Jak często kąpiel?
» Patent na zabezpieczenia - potrzebne rady
» Błotna kąpiel mojego syna jedynego :)
» Kąpiel
» Jak często kąpiel?
» Patent na zabezpieczenia - potrzebne rady
» Błotna kąpiel mojego syna jedynego :)
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: