Czy są wśród Was osoby leworęczne?
+8
rossi82
Sandy38
dagolis
aniaffff
Mama usunęła swój profil
Mama i corcia
aminka
mama33
12 posters
Strona 1 z 1
Czy są wśród Was osoby leworęczne?
Czy są tu jeszcze lewusy, mańkuty... itd już nie pamiętam jak nazywano osoby leworęczne!
Jeśli ktoś z Was jest leworęczny to czy wasi rodzice, nauczyciele w szkole próbowali Was oduczyć pisania lewą ręką?
Ja nie miałam takiego przymusu ani w domu ani w szkole , ale za to mój mąż tak ! Musiał pod presją rodziców nauczyć się pisać prawą ręką by się nie wyróżniać w szkole podobno tak im doradzili pedagodzy twierdząc że leworęczność to choroba !
Jeśli ktoś z Was jest leworęczny to czy wasi rodzice, nauczyciele w szkole próbowali Was oduczyć pisania lewą ręką?
Ja nie miałam takiego przymusu ani w domu ani w szkole , ale za to mój mąż tak ! Musiał pod presją rodziców nauczyć się pisać prawą ręką by się nie wyróżniać w szkole podobno tak im doradzili pedagodzy twierdząc że leworęczność to choroba !
mama33-
- Potrafię : tańczyć oberka i nie tylko
Jestem z: : Warmii i Mazur
Dzieci : ukochany synek
Zaproszeń na ciacho : 123
Re: Czy są wśród Was osoby leworęczne?
Lo matko!
Ja jestem lewusem ale nikt mnie do niczego nie przymuszal W szkole sama zaobserwowalam, ze dobrze by bylo umiec pisac tez prawa reka i sama sie nauczylam. Teraz prawie wszystkie czynnosci potrafie wykonac obiema rekami. Bardzo mi sie to kiedys przydalo jak zwichnelam prawa reke i byla ona jakis czas unieruchomiona
Pochwale sie tez, ze potrafie ten sam tekst pisac obiema rekami naraz, co niektorych zadziwia hihi
Poza tym w rodzinie mam leworeczna kuzynke i ja chyba tez przymuszano jak pamietam.
Ja jestem lewusem ale nikt mnie do niczego nie przymuszal W szkole sama zaobserwowalam, ze dobrze by bylo umiec pisac tez prawa reka i sama sie nauczylam. Teraz prawie wszystkie czynnosci potrafie wykonac obiema rekami. Bardzo mi sie to kiedys przydalo jak zwichnelam prawa reke i byla ona jakis czas unieruchomiona
Pochwale sie tez, ze potrafie ten sam tekst pisac obiema rekami naraz, co niektorych zadziwia hihi
Poza tym w rodzinie mam leworeczna kuzynke i ja chyba tez przymuszano jak pamietam.
aminka-
- Potrafię : pakowac walizki :)
Jestem z: : z miasta...
Dzieci : sliczna coreczka
Zaproszeń na ciacho : 27
mama33 napisał: Musiał pod presją rodziców nauczyć się pisać prawą ręką by się nie wyróżniać w szkole podobno tak im doradzili pedagodzy twierdząc że leworęczność to choroba !
Normalnie rece opadaja co za idioci z tych ludzi ale pedagodzy sie nazywaja
Ja nie jestem leworeczna ale cala podstawowke siedzialam w lawce z dziewczyna ktora wlasnie pisala lewa reka i byla z tego dumna i jak pamietam nikt jej wtedy nie zmuszal do pisania prawa.A jak ona pieknie rysowala,robila portrety.
Aminka to nie lada szuka napisac cos obydwiema rekami,ja nawet nie potrafie sobie tego wyobrazic,masz talent
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
Mój syn jest leworęczny,ale potrafi pisac obiema rękami ,jak pierwszy raz to zobaczyłam to byłam w szoku,przekłada sobie długopis z jednej ręki do drugiej,ale przeważnie pisze lewą ręką,ja prawo ręczna...
Mama usunęła swój profil-
- Potrafię : wszystkiego po troszku
Jestem z: : P.O.
Zaproszeń na ciacho : 8
No i wlasnie nie jestem pewna czy Amira nie bedzie leworeczna, bo wszystko przeklada do lewej, a szczegolnie jedzenie A najchetniej tez trzyma je w obu, hihihi
aminka-
- Potrafię : pakowac walizki :)
Jestem z: : z miasta...
Dzieci : sliczna coreczka
Zaproszeń na ciacho : 27
Ja jestem praworęczna i chyba Filip też będzie. Wszystko trzyma w prawej i widzę że jest mu wygodniej cos zrobić prawą ręką.
Mój tata ma świra na punkcie leworęczności, jak tylko zobaczy że wnuczki coś robią lewą to zaraz ich poprawia. Normalny maniak, nie rozumiem go!
Mój tata ma świra na punkcie leworęczności, jak tylko zobaczy że wnuczki coś robią lewą to zaraz ich poprawia. Normalny maniak, nie rozumiem go!
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Moja siostra jest leworęczna ja też mój mąż choć pisze prawą ( bo tak go przerobili) to pozostałe rzeczy robi lewą ręką! A teraz tak przyglądamy się swojemu synkowi i chyba też będzie lewusek ale nie mam zamiaru go przestawiać bo to jest dla mnie jak najbardziej normalne
mama33-
ja co prawda jestem praworęczna ale słyszałam że osoby leworęczne maja m.in większy talent arystyczny- np. bardzo ładnie malują. i ogólnie są zdolne
a zmuszanie osoby leworęcznej do pisania prawą ręką uważam za bezsens!!
dagolis-
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
Ja jestem leworęczna z tym ,że ze względu na uraz palca w dzieciństwie nauczyłam się pisać prawą -ale tylko długopisem ,bo inne czynności zastawa ,jedzenie , szycie ,szydełkowanie ,robienie zastrzyków ,zabiegi medyczne ,dalej robię "na mańkuta".Starsza córcia jest leworęczna ,młodsza praworęczna.
U nas w rodzinie w każdym pokoleniu jest ktoś leworęczny
U nas w rodzinie w każdym pokoleniu jest ktoś leworęczny
Sandy38-
- Potrafię : Służyć medyczną wiedzą,uwielbiam piec ciasta
Jestem z: : Ty..../Śląsk
Dzieci : Maja 5 l. i Alicja 3 l.
Zaproszeń na ciacho : 21
ten opis pasuje do mojej siostry pięknie maluje i w ogóle zdolna z niej bestia! A ja choć jestem leworęczna od urodzenia to takie talenty mnie ominęłydagolis napisał:ja co prawda jestem praworęczna ale słyszałam że osoby leworęczne maja m.in większy talent arystyczny- np. bardzo ładnie malują. i ogólnie są zdolne
mama33-
Jestem oburęczna i dobrze mi z tym
rossi82-
- Potrafię : zrobić bardzo smacznego zakalca ;)
Jestem z: : Szkocji
Dzieci : jedna sztuka ;)
Zaproszeń na ciacho : 68
Ja jestem leworęczna (nigdy nikt nie próbował tego zmienić), mój mąż jest leworęczny (moja "wspaniała" tesciowa miała szereg pomysłów alby to zmienić np. obwiązywała rękę pieluszką tetrową, przywiązywała do tułowia itd. ) Mój Kacper też jest leworęczny ale nigdy nie myślałam żeby to zmienić.
kika4333-
- Potrafię : duuuuużo
Jestem z: : centrum Polski
Dzieci : Kacper Natalia
Zaproszeń na ciacho : 13
ja jestem praworeczna a co do mojej roksanki to sie jeszcze zobaczy dopiero gdzies okolo4 roku zycia dzieci wybieraja reke ale zauwazyłam ze roksana woli robic wszytsko lewą reke rysuje i je tez lewą :)a jak ja zaboli to zmienia na prawa:) ja bym bardzi chciala zeby była leworeczna a mój tesc tez ma chopla na punkcje mańkuta heheh i nie przegada mu za nic na szczescie malo kiedy przebywa z roksana:)
Nieznajoma-
- Potrafię : wszystko
Jestem z: : polski
Dzieci : 1 drugie w drodze ;)
Zaproszeń na ciacho : 80
Ja jestem leworęczna ale na moje szczęście nikt nie próbował mnie tego oduczyć!
Jak ktoś się mnie pyta "jak można pisać lewą ręką" ja zawsze odpowiadam ,a jak można pisać prawą i dyskusja się kończy!
Żaden z mich synków nie poszedł w moje ślady obaj jak na razie są praworęczni!
Jak ktoś się mnie pyta "jak można pisać lewą ręką" ja zawsze odpowiadam ,a jak można pisać prawą i dyskusja się kończy!
Żaden z mich synków nie poszedł w moje ślady obaj jak na razie są praworęczni!
Joliczka-
- Potrafię : co nie co
Jestem z: : Nowa Sól
Dzieci : mam dwów wspaniałych synów
Zaproszeń na ciacho : 28
Ja też jestem leworeczna i na szczescie nikt mnie nie przymuszal do pisania prawa w szkole i w domu bez problemu nie wyobrazam sobie jak dziecko mozna przymuszac zeby pisał prawa jak wygodniej mu lewa
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
pedagodzy twierdząc że leworęczność to choroba ! [/quote]
chyba oni byli chorzy wymyslili sobie nowa chorobe
chyba oni byli chorzy wymyslili sobie nowa chorobe
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
Similar topics
» Żenada wśród naszych znajomych...
» Ciężarówki i wrażliwe osoby - nie klikać!!
» Czy Waszym zdaniem oddanie bliskiej osoby do domu opieki to coś złego?
» Ciężarówki i wrażliwe osoby - nie klikać!!
» Czy Waszym zdaniem oddanie bliskiej osoby do domu opieki to coś złego?
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: