Potrzebny przepis na młoda kapustę
+3
Sandy38
sylwia
aniaffff
7 posters
Strona 1 z 1
Potrzebny przepis na młoda kapustę
Jak robicie?
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Re: Potrzebny przepis na młoda kapustę
kapuste gotuje dodaje kostke rosołową
podsmażoną kiełbase cienką albo boczek w zależności co mam, podsmażam też cebulę doprawiam do smaku i na koniec dodaje zasmażke żeby nie była za żadka dodaje też natke pietruszki
oto moj sposób na kapuste
podsmażoną kiełbase cienką albo boczek w zależności co mam, podsmażam też cebulę doprawiam do smaku i na koniec dodaje zasmażke żeby nie była za żadka dodaje też natke pietruszki
oto moj sposób na kapuste
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
Ja robię taką
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Kapustę cienko poszatkować,ugotować,dodać posiekany koperek ,masło i sok z cytryny,. podgrzać. Mąkę należy wymieszać z dwiema łyżkami wody i wlać do kapusty, a następnie zagotować. dodajemy sól ,pieprz do smaku
W innej wersji dodaję zamiast cytryny i koperku przyprawę[sos] sypki do sałatek ," masło i podbijam " wodą z mąką[zagotowuje]
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Kapustę cienko poszatkować,ugotować,dodać posiekany koperek ,masło i sok z cytryny,. podgrzać. Mąkę należy wymieszać z dwiema łyżkami wody i wlać do kapusty, a następnie zagotować. dodajemy sól ,pieprz do smaku
W innej wersji dodaję zamiast cytryny i koperku przyprawę[sos] sypki do sałatek ," masło i podbijam " wodą z mąką[zagotowuje]
Sandy38-
- Potrafię : Służyć medyczną wiedzą,uwielbiam piec ciasta
Jestem z: : Ty..../Śląsk
Dzieci : Maja 5 l. i Alicja 3 l.
Zaproszeń na ciacho : 21
Duszę kiełbasę pokrojona w kostkę, czasem chudy boczek.Wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Dokładam poszatkowaną kapustę i pokrojoną w półtalarki młoda cebulę. Duszę pod przykryciem do miękkości, mieszając. Doprawiam mielonym kminkiem (zawsze dodaję do dań wzdymających), pieprzem ziołowym, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą lub przyprawą typu vegeta. Na koniec łyżka koncentratu pomidorowego. Zagęszczam tylko wtedy, gdy jest zbyt rzadka. Po zestawieniu z ognia dodaję posiekany koperek - duuuuuużo, bo lubię
Nie pytajcie o ilość przypraw - zawsze wszystko robię "na oko"...
Nie pytajcie o ilość przypraw - zawsze wszystko robię "na oko"...
rumianek :)-
- Potrafię : całe mnóstwo rzeczy :)
Jestem z: : Lublina
Dzieci : jedna kruszynka :)
Zaproszeń na ciacho : 31
aniaffff jesteś wielka kupiłam wczoraj kapustę i miała dzisiaj poprosić Was o dobry przepis...
a tu patrze...... już jest...
a może któraś zna przepis na taką młoda kapustkę z koperkiem i śmietaną.... kiedyś gdzieś jadłam i chodzi za mną...
a tu patrze...... już jest...
a może któraś zna przepis na taką młoda kapustkę z koperkiem i śmietaną.... kiedyś gdzieś jadłam i chodzi za mną...
Zwierzak2008-
- Potrafię : zdenerwować tatusia
Jestem z: : polska
Dzieci : córunia tatunia
Zaproszeń na ciacho : 11
Młoda kapusta z koperkiem wersja z śmietaną
składniki: 1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
100 g gęstej, kwaśnej śmietany
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
garść majeranku
sól, pieprz
przyrządzanie: Kapustę cienko poszatkować. W dużym garnku rozgrzać masło i wrzucić kapustę. Dodać majeranek i dusić pod przykryciem przez około 45 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Mąkę wymieszać z dwiema łyżkami wody i wlać do kapusty, a następnie zagotować. Ponownie zdjąć z ognia i dodać posoloną wcześniej lekko śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
składniki: 1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
100 g gęstej, kwaśnej śmietany
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
garść majeranku
sól, pieprz
przyrządzanie: Kapustę cienko poszatkować. W dużym garnku rozgrzać masło i wrzucić kapustę. Dodać majeranek i dusić pod przykryciem przez około 45 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Mąkę wymieszać z dwiema łyżkami wody i wlać do kapusty, a następnie zagotować. Ponownie zdjąć z ognia i dodać posoloną wcześniej lekko śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sandy38-
- Potrafię : Służyć medyczną wiedzą,uwielbiam piec ciasta
Jestem z: : Ty..../Śląsk
Dzieci : Maja 5 l. i Alicja 3 l.
Zaproszeń na ciacho : 21
Ja kroje kapustke dodaje startą marchewke ,koper i pokrojoną cebulke dużą ,sole to i dodaje wegety .wymieszać to wszystko i zostawić na 1 godzinke .Do garnka wlewam wody wkładam kostke rosołowa i gotuje w tym mieszanke kapustową.Na patelni podsmażam troche boczku i kiełbaski i wrzucam do podgotowanej kapustki.Jak kapusta jest mięka dodaje troszke cukru ,kwasku i zaprawiam mąka rozrobioną w małej ilosci wody.Kwasku oczywiście do smaku.
Mam ten przepis od kucharki co szykuje po weselach.Jest super
Mam ten przepis od kucharki co szykuje po weselach.Jest super
justyna82-
- Potrafię : gotowac
Jestem z: : ŁOWICZ
Dzieci : Zuzanna i Ernest
Zaproszeń na ciacho : 5
Ja tą kapustę robię jako dodatek do drugiego dania. a przepis mam od cioci spod Krakowa u której jadłam ja po raz pierwszy i bardzo mi smakowała.
kapustę posiekać
posolić i zostawić na ok1 godzinkę
podsmażyć cebulę
wycisnąć kapustę
wyłożyć na cebulę i podlać wodą
marchew pokroić drobno-ja kroję w paski
do tego duuuużo koperku(badyle związać i wrzucić do smaku na początku duszenia a drobne te listki wrzucamy luzem dopiero na koniec gdy kapusta jest gotowa)
dusimy wszystko ok 40 min( w zależności jak będzie miękka kapustka)
ZAGĘŚĆIĆ: śmietana z mąką
i zagotować
I teraz dodajemy resztę koperku!
SMACZNEGO!
kapustę posiekać
posolić i zostawić na ok1 godzinkę
podsmażyć cebulę
wycisnąć kapustę
wyłożyć na cebulę i podlać wodą
marchew pokroić drobno-ja kroję w paski
do tego duuuużo koperku(badyle związać i wrzucić do smaku na początku duszenia a drobne te listki wrzucamy luzem dopiero na koniec gdy kapusta jest gotowa)
dusimy wszystko ok 40 min( w zależności jak będzie miękka kapustka)
ZAGĘŚĆIĆ: śmietana z mąką
i zagotować
I teraz dodajemy resztę koperku!
SMACZNEGO!
dagolis-
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
Powiem szczerze że jak prosiłam o przepis to kroiłam juz kapustę i miałam zamiar robić ale pózniej przyszła teściowa i ona zrobiła. Ja na pewno zrobie nastepnym razem z któregoś z Waszych przepisów.
Dzięki.
Dzięki.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Similar topics
» Przepis na sos potrzebny :)
» Potrzebny przepis na karpia w galarecie ......
» Potrzebny przepis na ciasto z orzechami
» RABARBAR-potrzebny przepis na ciasto
» Kiedy nie ma nic w lodówce... Przepis na sałatkę
» Potrzebny przepis na karpia w galarecie ......
» Potrzebny przepis na ciasto z orzechami
» RABARBAR-potrzebny przepis na ciasto
» Kiedy nie ma nic w lodówce... Przepis na sałatkę
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: