Boli mnie piers:(
+14
bywalec1
pestka
maxine-fee
Marzena i Maja
motylek.2
Marzena
rumianek :)
aniaffff
Nieznajoma
dagolis
gonialbn
mama33
agnese
Mama i corcia
18 posters
Strona 1 z 2
Strona 1 z 2 • 1, 2
Boli mnie piers:(
Pierwszy raz poczulam chyba juz ze dwa miesiace temu ale myslalam ze to na okres.
Jednak widze ze piers boli mnie chyba caly czas a pisze chyba bo boli tylko przy dotyku a ja zadko sie macam sama a i chlop tez jakos o cyckach moich nie mysli
Smiechy,smiechami ale chyba sie przejelam.Macam ja sobie i niby nic nie czuje ale nie jestem pewna bo czasami wydaje mi sie ze cos tam jest.U gina bylam w maju i badal mi piersi i bylo ok.
Ona nie boli mnie tak normalnie tylko wtedy jak dotykam w tym miejscu
Jak pomysle sobie ze zaczela bolec dwa miesiace temu to wsumie chyba zaczynam byc przerazona.
Z regoly nie panikuje i dotychczas jak czulam ze boli to tez nie panikowalam a dzisiaj mnie tak jakos wzielo i boje sie i juz
W poniedzialek umowie sie na wizyte u gina bo chyba nie ma sensu zwlekac.Im szybciej sie dowiem czy cos tam jest to moze lepiej.
Jednak widze ze piers boli mnie chyba caly czas a pisze chyba bo boli tylko przy dotyku a ja zadko sie macam sama a i chlop tez jakos o cyckach moich nie mysli
Smiechy,smiechami ale chyba sie przejelam.Macam ja sobie i niby nic nie czuje ale nie jestem pewna bo czasami wydaje mi sie ze cos tam jest.U gina bylam w maju i badal mi piersi i bylo ok.
Ona nie boli mnie tak normalnie tylko wtedy jak dotykam w tym miejscu
Jak pomysle sobie ze zaczela bolec dwa miesiace temu to wsumie chyba zaczynam byc przerazona.
Z regoly nie panikuje i dotychczas jak czulam ze boli to tez nie panikowalam a dzisiaj mnie tak jakos wzielo i boje sie i juz
W poniedzialek umowie sie na wizyte u gina bo chyba nie ma sensu zwlekac.Im szybciej sie dowiem czy cos tam jest to moze lepiej.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
Re: Boli mnie piers:(
Jeszcze jak na zlosc weszlam sobie na pierwsza lepsza strone w necie a tu artykul pt.Nie daj sie rakowi piersi" no zalamka,zupelnie jak by to jakis znak byl tylko ze zly!!!
Mama i corcia-
agnese-
- Potrafię : wiele
Jestem z: : FR
Dzieci : mam córeczkę
Zaproszeń na ciacho : 23
M&C myślę że lepiej jak byś poszła na prześwietlenie piersi! Ja miałam coś podobnego 4 lata temu tylko że ja wyczułam coś w piersi i tak się przeraziłam że beczałam jak głupia! Od razu zapisałam się na prześwietlenie i wykazało mi że mam torbiel !I wtedy dopiero odetchnęłam z ulgą!
Trzymaj się Kochana na pewno to nic poważnego
Trzymaj się Kochana na pewno to nic poważnego
mama33-
- Potrafię : tańczyć oberka i nie tylko
Jestem z: : Warmii i Mazur
Dzieci : ukochany synek
Zaproszeń na ciacho : 123
Zwykle u młodych kobiet robi się usg piersi,powinnaś je zrobić tak dla świętego spokoju.
gonialbn-
- Potrafię : stanąć na głowie
Jestem z: : ?
Dzieci : !
Zaproszeń na ciacho : 16
no właśnie pisząc o prześwietleniu miałam na myśli usg!
mama33-
M&C, umów się jak najszybciej do lekarza. Pewnie to nic poważnego ale wszystko się wyjaśni i nie będziesz juz się denerwować. być może to jakis powiększony gruczoł i po tabletkach lub maści zapomnisz o bólu. będzie dobrze.
dagolis-
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
Dziekuje Wam za slowa otuchy.
Pojde do tego lekarza bo chyba nie mam wyjscia innego chociaz boje sie jak cholera.
Pojde do tego lekarza bo chyba nie mam wyjscia innego chociaz boje sie jak cholera.
Mama i corcia-
Będzie dobrze
mama33-
M i C idz kochana do lekarza a my trzymamy za ciebie kciuki zeby było dobrze i skonczylo sie na strachu
Nieznajoma-
- Potrafię : wszystko
Jestem z: : polski
Dzieci : 1 drugie w drodze ;)
Zaproszeń na ciacho : 80
Nie martw sie to na pewno nic poważnego. Pójdziesz do lekarza to będziesz wiedziała.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Kochane moje tak czytam teraz mase na ten temat w necie i duzo jest informacji ze jak nie bylo w rodzinie to jest male prawdopodobienstwo na raka piersi w tym wieku u nas nie bylo nic takiego wiec sie pocieszam ze to moze tylko jakas torbiel i wogole ze to napewno nic groznego tak jak piszecie.
Dziekuje Wam ze jestescie,bo wiecie jak to facet
Dziekuje Wam ze jestescie,bo wiecie jak to facet
Mama i corcia-
No właśnie i tak masz mysleć!
aniaffff-
MiC nie martw się zawczasu, zrób usg. Tulę mocno Jestem pewna, że to nic poważnego.
rumianek :)-
- Potrafię : całe mnóstwo rzeczy :)
Jestem z: : Lublina
Dzieci : jedna kruszynka :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Wizyte u gina mam na 2 listopada dopiero,wczesniej nie bylo terminu
Mama i corcia-
o matko, bardzo długi okres oczekiwania na wizytę.....Mama i corcia napisał:Wizyte u gina mam na 2 listopada dopiero,wczesniej nie bylo terminu
dagolis-
MiC ty już przestań czytać informacje w necie!!! to jest najlepszy sposób na zdołowanie się....
Będzie dobrze zobaczysz nie martw się za wczasu buźka
Będzie dobrze zobaczysz nie martw się za wczasu buźka
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Nie zawsze jest tak ze jak cos cie boli i poczytasz badz przypadkiem znajdziesz artykuły nie MUSZA DOTYCZYC CIEBIE!!!!!
Kazdy z nas dodaje sobie strachu i mysli a moze ja to mam?
Zbadaj pierś i idz szybciutko do lekarza.
Ja trzymam kciuki ze bedzie WSZYSTKO DOBRZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kazdy z nas dodaje sobie strachu i mysli a moze ja to mam?
Zbadaj pierś i idz szybciutko do lekarza.
Ja trzymam kciuki ze bedzie WSZYSTKO DOBRZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
motylek.2-
Jestem z: : woj.łódzkie
Dzieci : jeszcze nie mama
Zaproszeń na ciacho : 6
Mama i corcia napisał:Wizyte u gina mam na 2 listopada dopiero,wczesniej nie bylo terminu
A DO JAKIEGOS INNEGO LEKARZA ???
motylek.2-
Motylek ale to jest moj lekarz,mam do niego zaufanie on tez robil mi cesarke i jestem u niego juz bardzo dlugo i nie chce isc do innego
Mam nadzieje ze przez te trzy tygodnie nic sie nie wydarzy
Mam nadzieje ze przez te trzy tygodnie nic sie nie wydarzy
Mama i corcia-
aha. PAMIETAJ !!!!! JESTESMY Z TOBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
motylek.2-
a czy to nie moglo cie przewiac?
powiem ci ze i mnie czasami cos cisnie czy kuje w piersi ale czasami mi sie tez pojawiaja jeszcze kropelki mleka wiec to pewnie to a swoja droga pojde na wizyte jak bede w austri.
powiem ci ze i mnie czasami cos cisnie czy kuje w piersi ale czasami mi sie tez pojawiaja jeszcze kropelki mleka wiec to pewnie to a swoja droga pojde na wizyte jak bede w austri.
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
kochana nie czytaj i sobie nie wkrecaj
Smigaj do lekarza zrob usg piersi i napewno bedzie git
Trzymam kcuiki
Smigaj do lekarza zrob usg piersi i napewno bedzie git
Trzymam kcuiki
maxine-fee-
- Potrafię : wszystko :)
Jestem z: : wami
Dzieci : Marcysia :)
Zaproszeń na ciacho : 24
M&M chyba raczej nie moglo mnie przewiac bo ja zmarzluch jestem i chodze cieplo ubrana a bolec zaczelo mnie juz jakis czas temu.Chociaz bardzo bym chciala zeby to bylo tylko zawianie.
Dziekuje Wam za wsparcie.
Dziekuje Wam za wsparcie.
Mama i corcia-
MiC a na co ty czekasz hmmm juz dawno powinnas byc u lekarza dwa dni stracone nie czytac tylko wio do gina nie bada co i jak
Nieznajoma-
Nieznajoma napisał:MiC a na co ty czekasz hmmm juz dawno powinnas byc u lekarza dwa dni stracone nie czytac tylko wio do gina nie bada co i jak
termin mam dopiero na 2 listopada
Pisalam u gory
Mama i corcia-
A nie możesz się zapisać na usg piersi to chyba by było szybciej! Ja jak robiłam usg to nie szłam do ginekologa
mama33-
Kurcze nie wiem jak to tu funkcjonuje zupelnie
Mama i corcia-
ech przoczyłam przepraszam :* kurcze miesiac jakby nie było nie czytaj i niw wkrecaj sobie nic
Nieznajoma-
jestem z Tobą myślami! Wiem, że będzie dobrze, tylko Kochana, tak jak piszą Dziewczynki, nie czytaj nic w necie, to najgorszy sposób z możliwych by sobie radzić ze strachem!! Po prostu pozytywnie myśl, a wszystko się dobrze skończy
Przepraszam, że odstanę nieco od klimatu wypowiedzi Koleżanek ale uważam że M&C powinna nie czekając na 2 listopada wcześniej podjąc działania. Nie ma potrzeby wpadać w panikę. Ból piersi może byc spowodowany kilkoma przyczynami. Skoro - jak piszesz - nie wyczywasz przy dotyku zadnych zmian typu guzki jest bardzo prawdopodobne że ból ma podłoze hormonalne. To trzeba to jednak sprawdzić.
Z Twojej stopki wynika ze mieszkasz w Austrii wiec nie wiem jakie tam są realia i możliwości, jak dziła ubezpieczenie itp. Ale z pewnościa - podobnie jak w Polsce - są specjalistyczne kliniki i gabinety zajmujące się badaniami piersi. Powinnaś się tam udać jak najszybciej. 2 tygodnie to dużo z punktu widzenia profilaktyki a i Tobie ciężko bedzie przez ten czas zaznać spokoju. Z cala pewnością nie wystarczy tu badanie palpacyjne; konieczne bedzie badanie usg lub mammograficzne (rtg). W diagnostyce piersi wykorzystywanyjest też obecnie rezonans magnetyczny. Ale te badania wymagają specjalistycznego sprzętu i nie w każdym gabinecie ginekologicznym da się je zrobić.
Ja też mam nadzieję że nie jest to nic poważnego ale nie można zaniedbać sprawdzenia tego.
Na koniec: goraco zachęcam nie -zle-mamy do regularnego SOMOBADANIA piersi! Powinna je wykonywać raz w miesiącu, w określonym dniu cyklu (najlepiej 2-3 dni po zakończeniu miesiączki) KAŻDA kobieta pow. 20 roku życia. Zdanie się li tylko na kontole lekarskie przy rutynowych i doraźnych badanieach JEST BŁĘDEM z 2 powodów:
1. Raczej żadna kobieta nie chodzi do ginekolga co miesiac. Badanie co kilka miesięcy albo rzadziej to stanowczo za mało.
2. Lekarz badając tygodniowo kilkadziesiat pacjentek nie ma szans by za kilka miesiecy pamietac gdzie dana kobieta miała jakieś zgrubienie, czy się powiększylo czy nie itp. Natomiast kobieta badając regularnie SWOJE piersi po jakimś czasie pozna je b.dobrze i zauważy ew. zmiany.
Dodam, że przy badaniu czy samobadaniu nie chodzi tyle o stwiedzenie istnienia jakichś guzków czy zgrubień ale o stwierdzenie ZMIAN! Czyli pojawienia sie nowych lub powiekszenia starych. Kilka minut poświecone swoim piersiom raz w miesiącu (a raczej cyklu) to najlepsza i najskuteczniejsza profilaktyka raka piersi i innych ich chorób.
Na temat samobadania możne znaleźć w necie wiele materiałow. Polecam np. stronę:
http://www.rakpiersi.pl/articles,id,23.html . W pierwszym akapicie jest niebiski link do 10-minutowego filmu instruktażowego. Zajrzyjcie koniecznie!
Z Twojej stopki wynika ze mieszkasz w Austrii wiec nie wiem jakie tam są realia i możliwości, jak dziła ubezpieczenie itp. Ale z pewnościa - podobnie jak w Polsce - są specjalistyczne kliniki i gabinety zajmujące się badaniami piersi. Powinnaś się tam udać jak najszybciej. 2 tygodnie to dużo z punktu widzenia profilaktyki a i Tobie ciężko bedzie przez ten czas zaznać spokoju. Z cala pewnością nie wystarczy tu badanie palpacyjne; konieczne bedzie badanie usg lub mammograficzne (rtg). W diagnostyce piersi wykorzystywanyjest też obecnie rezonans magnetyczny. Ale te badania wymagają specjalistycznego sprzętu i nie w każdym gabinecie ginekologicznym da się je zrobić.
Ja też mam nadzieję że nie jest to nic poważnego ale nie można zaniedbać sprawdzenia tego.
Na koniec: goraco zachęcam nie -zle-mamy do regularnego SOMOBADANIA piersi! Powinna je wykonywać raz w miesiącu, w określonym dniu cyklu (najlepiej 2-3 dni po zakończeniu miesiączki) KAŻDA kobieta pow. 20 roku życia. Zdanie się li tylko na kontole lekarskie przy rutynowych i doraźnych badanieach JEST BŁĘDEM z 2 powodów:
1. Raczej żadna kobieta nie chodzi do ginekolga co miesiac. Badanie co kilka miesięcy albo rzadziej to stanowczo za mało.
2. Lekarz badając tygodniowo kilkadziesiat pacjentek nie ma szans by za kilka miesiecy pamietac gdzie dana kobieta miała jakieś zgrubienie, czy się powiększylo czy nie itp. Natomiast kobieta badając regularnie SWOJE piersi po jakimś czasie pozna je b.dobrze i zauważy ew. zmiany.
Dodam, że przy badaniu czy samobadaniu nie chodzi tyle o stwiedzenie istnienia jakichś guzków czy zgrubień ale o stwierdzenie ZMIAN! Czyli pojawienia sie nowych lub powiekszenia starych. Kilka minut poświecone swoim piersiom raz w miesiącu (a raczej cyklu) to najlepsza i najskuteczniejsza profilaktyka raka piersi i innych ich chorób.
Na temat samobadania możne znaleźć w necie wiele materiałow. Polecam np. stronę:
http://www.rakpiersi.pl/articles,id,23.html . W pierwszym akapicie jest niebiski link do 10-minutowego filmu instruktażowego. Zajrzyjcie koniecznie!
bywalec1-
- Potrafię : być poważny ale tez wesoły
Jestem z: : Warszawa
Dzieci : 2 córki
Zaproszeń na ciacho : 25
Wiecie co czas tak szybko zlecial i juz w poniedzialek ide na wizyte i powiem Wam ze wlasnie zaczelam sie cholernie bac
Bywalec dziekuje za fachowosc w Twojej wypowiedzi jednak nie dzialalam wczesniej, poprostu ze strachu.
Bywalec dziekuje za fachowosc w Twojej wypowiedzi jednak nie dzialalam wczesniej, poprostu ze strachu.
Mama i corcia-
M&C Kochana nie bój się na pewno wszystko jest w porządku:hugz:
mama33-
Dziekuje Mama33
Chyba mnie jakis dolek dopadl z tego powodu.
Caly czas mysle ze pal licho ze mna ale co moja milosc Jessinia zrobila by bez mamusi......
Chyba mnie jakis dolek dopadl z tego powodu.
Caly czas mysle ze pal licho ze mna ale co moja milosc Jessinia zrobila by bez mamusi......
Mama i corcia-
Najlepiej to bedzie jak pojde juz spac bo glupoty mi do glowy tylko przychodza i drecze Was nimi przy okazji.
Mama i corcia-
Ja Ci te głupoty wybije z tej pięknej główki
Masz się nie martwić bo wszystko jest dobrze a w poniedziałek pójdziesz tylko po potwierdzenie, że z Twoimi piersiami jest wszystko w porządku
Masz się nie martwić bo wszystko jest dobrze a w poniedziałek pójdziesz tylko po potwierdzenie, że z Twoimi piersiami jest wszystko w porządku
mama33-
M&C postaraj się nie denerwować choć to trudne ale jak tylko zaczynasz o tym myśleć to siadaj na podłogę z Jessi i skup się tylko na zabawie!!!! postaraj się kochana. w poniedziałek, będzie już po nerwach i strach okaże się że nie był potrzebny. zobaczysz. będzie dobrze. nie ma innej opcji!
dagolis-
Mama i corcia-
nie martw się wszystko na pewno jest OK a "te"myśli to jak najszybciej wyrzuć z głowy,bo i po co mają Ci ją niepotrzebnie zaśmiecać a jak nie to Buziaki dla Ciebie
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
Nie bój sie Słoneczko, wszystko będzie ok. Bedziemy Cię mocno tulić aż zapomnisz o strachu.
aniaffff-
Jestescie Kochane a ja przeplakalam dzis caly wieczor a to dopiero sobota wiec az boje sie pomyslec co bedzie jutro i w poniedzialek do polodnia.
Powiem Wam szczeze ze jeszcze nigdy tak sie nie balam,mimo ze mialam kiedys nawet podejrzenie guza mozgu ale nie mialam wtedy Jessi...
Tule Was za cieple slowa,dodajecie mi otuchy naprawde
Powiem Wam szczeze ze jeszcze nigdy tak sie nie balam,mimo ze mialam kiedys nawet podejrzenie guza mozgu ale nie mialam wtedy Jessi...
Tule Was za cieple slowa,dodajecie mi otuchy naprawde
Mama i corcia-
zobaczysz wszystko będzie dobrze!
mama33-
dagolis-
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
M&C czekamy na dobre wieści od Ciebie
mama33-
Trzymajcie kciuki Kochane,jade do lekarza.
Odezwe sie zaraz jak wroce.
Odezwe sie zaraz jak wroce.
Mama i corcia-
MiC trzymam kciuki i WIEM ZE WSZYTSKO JEST DOBRZE buziaki i sciskam mocno trzymam kciuki
Nieznajoma-
Ja tak trzymam kciuki, ze az paznokcie polamalam...
Wszystko bedzie gut!
Czekamy na wiesci
Wszystko bedzie gut!
Czekamy na wiesci
aminka-
- Potrafię : pakowac walizki :)
Jestem z: : z miasta...
Dzieci : sliczna coreczka
Zaproszeń na ciacho : 27
M&C jak tam po wizycie???czekamy niecierpliwie na wiesci
Nieznajoma-