książki dla dzieci
+9
MamaM
Katarzyna Górecka
dagolis
Joliczka
Marzena i Maja
aniaffff
Zwierzak2008
MAjax
gonialbn
13 posters
:: Biblioteka :: Książka
Strona 1 z 1
książki dla dzieci
Od kiedy zaczynacie czytać książki dzieciom i jakie,chciałabym coś kupić swojej niuni.
gonialbn-
- Potrafię : stanąć na głowie
Jestem z: : ?
Dzieci : !
Zaproszeń na ciacho : 16
Re: książki dla dzieci
Mnie już się zdarza czytać, chociaż przyznam szczerze, że rzadko, bo chciałam wieczorami, już włóżku ale zazwyczaj padam nieprzytomna i nie mam już siły na nic
MAjax-
Jestem z: : Warszawa
Dzieci : 1 sztuka męska
Zaproszeń na ciacho : 23
a czytam bajeczki takie zwykłe nawet nie znam autora, a ostatnio pożyczyłam Brzechwę, to pisarz mojego dzieciństwa
MAjax-
najlepsze chyba są książeczki które sama znasz z dzieciństwa, masz wtedy podwójną przyjemność z czytania :-)
MAjax-
ja czytałam już w ciąży teraz czytamy rożnie najchętniej lubi oglądać swoje książeczki a ja jak nie nadążam czytać to wymyślam...
"księżniczka na ziarnku grochu" "brzydkie kaczątko" "czerwony kapturek" "trzy świnki" Tomcio Paluch" i rożne inne
"księżniczka na ziarnku grochu" "brzydkie kaczątko" "czerwony kapturek" "trzy świnki" Tomcio Paluch" i rożne inne
Zwierzak2008-
- Potrafię : zdenerwować tatusia
Jestem z: : polska
Dzieci : córunia tatunia
Zaproszeń na ciacho : 11
Ja nie czytam bo nie nadążam , moje dziecko tak szybko przekręca kartki. Uwielbiamy oglądać i opowiadać co jest na obrazkach. Kiedyś chciałam Filipowi czytać do snu ale zrywał sie żeby zobaczyć co jest na karteczkach i na razie dałam spokój.
Ogólnie to Filipek uwielbia książeczki.
Ogólnie to Filipek uwielbia książeczki.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Staram sie w miare mozliwosci codziennie czytac/ogladac z Maja ksiazke.
Najczesciej rano przed wstaniem lub wieczorem przed spaniem.
A jakie?
Mam kilka takich z cienkimi stronami ale Maja je strasznie masakruje jak sama oglada, dlatego najczesciej ogladamy takie z grubszymi kartkami lub kartonowymi.
Na poczatek dobre sa takie z pojedynczymi przedmiotami/zwierzetami na jednej stronie.
Ja mam jedna taka poczuj i poznaj czy jakos tak i tam jest no imitacja lusek rybnych, piachu,....
zeby dziecko moglo poczuc.
Najczesciej rano przed wstaniem lub wieczorem przed spaniem.
A jakie?
Mam kilka takich z cienkimi stronami ale Maja je strasznie masakruje jak sama oglada, dlatego najczesciej ogladamy takie z grubszymi kartkami lub kartonowymi.
Na poczatek dobre sa takie z pojedynczymi przedmiotami/zwierzetami na jednej stronie.
Ja mam jedna taka poczuj i poznaj czy jakos tak i tam jest no imitacja lusek rybnych, piachu,....
zeby dziecko moglo poczuc.
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
My czytamy codzienne nie ważne jakie, ważne żeby były kolorowe obrazki!
Joliczka-
- Potrafię : co nie co
Jestem z: : Nowa Sól
Dzieci : mam dwów wspaniałych synów
Zaproszeń na ciacho : 28
u nas jest różnie. czasami czytamy jakieś bajeczki ale z moją natalką nie zawsze sie da bo ten mały zywiołek czasami nie potrafii w miejscu usiedzieć wiec zazwyczaj ogladamy w trakcie zabawy książeczki z grubymi kartkami i obrazkami. zależy wszystko od dnia....
dagolis-
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
Mój mąż stwierdził,że zacznie na głos czytać Pratchetta
gonialbn-
Pratechett jest najlepszy, sama go uwielbiam Może i ja Młodemu zacznę czytać Pratchetta? Niech się uczy od początku, co dobre
MAjax-
Brzechwa dzieciom przyjedzie z babcią za 2tyg.
gonialbn-
a poczytujecie juz jakies pozycje z eneduerabe? slyszalam, ze to dobre ksiazki ale jakos nie wiem jak sie za nie zabrac, poradzcie cos
Katarzyna Górecka- Wiek : 44
Jestem z: : Gdańska
Dzieci : Piotruś - 3 latka
Zaproszeń na ciacho : 0
my czytamy właściwie kiedy się da i kiedy Niunia ma ochotę. Obowiązkowe czytanie jest przed snem. I na tą porę mamy dwie pozycje: pierwsza to elemantarz z obrazkami, krótko mówiąc "Abecadło dla misia i tygryska". Córeczka ogląda literki,opowiada o obrazkach itp. Druga pozycja to bajki, teraz akurat czytamy taka ksiązeczkę napisaną przez wielu autorów "365 bajeczek na dobranoc". Są krótkie więc czytamy soie tak 3-4 na jeden raz. Podobały się nam też "Bajeczki na 5 minutek" no i wszystkie klasyczne bajki, największy jednak sentyment mamy do wierszyków Tuwima, Brzechwy, Konopnickiej...ale to już książeczki "na dzień". Lubimy też "Akademię Pana Kleksa", ale to ze względu na ekranizację tej powieści, w której to najbardziej cenimy piosenki. Mimi kocha je śpiewać.Ksiązkę na razie oglądamy i czytamy fragmentami.
MamaM-
- Potrafię : być
Jestem z: : Polski
Dzieci : Mimi, Kubuś
Zaproszeń na ciacho : 67
Ja dla 1,5-2 latków polecałabym raczej wierszyki , sa krótkie i dziecko jest w stanie wysłuchac do końca U nas furorę robią ''okulary'' , ''Rzepka'' ,Lokomotywa'', ''Bambo''... a jeszcze przy odpowiedniej choreografii sama mam niezły ubaw.
Ostatnio zmieniony przez aniaffff dnia Sob 20 Lut 2010, 01:02, w całości zmieniany 1 raz
aniaffff-
Aniu to naprawdę zależy od temperamentu dziecka...doTwoich propozycji dodam jeszcze "Pomidora"...hit Mimi sprzed roku
MamaM-
''Pomidora '' nie znam
aniaffff-
znasz "Pan pomidor wlazła na tyczkę i przedrzeźnia ogrodniczkę.Jak pan może panie pomidorze!?"
MamaM-
my narazie ogladamy ksiazeczki staram sie czytać wiktori ale szybko zmienia kartki i nie nadążam
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
czytaj pomimo to,jak Wiktoria siedzi i się bawi samodzielnie...czytaj...w ten sposób nauczysz ją słuchać.nam się wydaje,że dzieci nie słuchaja a to nieprawda.
MamaM-
MamaM napisał:znasz "Pan pomidor wlazła na tyczkę i przedrzeźnia ogrodniczkę.Jak pan może panie pomidorze!?"
A no nie znam ,a to dłuższe jest?
aniaffff-
no właśnie zawsze jak zaczynam jej czytać to zajmuje sie innymi zeczami a mi sie wtedy wydasje ze nie zwraca na mnie uwagi i niesłucha mnie wogole
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
nie to taki wierszyk kilkustrofowy...Mimi go lubiła bo dziadkowie hodują pomidory i był to wierszyk na temat...w szklarni go przerabiałyśmy:)
MamaM-
O, o Sylwia jakbym widziała moja rozmowe z moim szanownym, ja mówie a on nie zawraca na mnie uwagi.
aniaffff-
My czytamy i to duzo bajek,basni i takich tam.Niuska uwielbia i siedzi grzecznie a jak jej sie zacznie nudzic to zamyka mi ksiazke i mowi"nie czytajemy juz"
Przyznam jednak ze nie zakupilam w PL zadnych z tego typu jak wlasnie Lokomotywa,Rzepka itp.bo tyle mam ksiazek z bajkami ze nawet nie pomyslalam ale sama lubialam to jak bylam mala wiec musze zakupic i tez czytac Nusce
Acha i ostatnio czytalam Spiaca Krolewne z ksiazki na ktorej pisalo od 2 lat i tak z rozpedu czytam a tam ze zla krolowa nakazala ZABIC ksiezniczke az tchu mi braklo a moje biedne dziecie nie moglo przebolec tego zabicia i az poleciala do tatusia taka przejeta opowiedziec mu ze kjojowa ziabic
No przyznam ze przesadzili,przeca mogli napisac jakos inaczej
Przyznam jednak ze nie zakupilam w PL zadnych z tego typu jak wlasnie Lokomotywa,Rzepka itp.bo tyle mam ksiazek z bajkami ze nawet nie pomyslalam ale sama lubialam to jak bylam mala wiec musze zakupic i tez czytac Nusce
Acha i ostatnio czytalam Spiaca Krolewne z ksiazki na ktorej pisalo od 2 lat i tak z rozpedu czytam a tam ze zla krolowa nakazala ZABIC ksiezniczke az tchu mi braklo a moje biedne dziecie nie moglo przebolec tego zabicia i az poleciala do tatusia taka przejeta opowiedziec mu ze kjojowa ziabic
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
wbrew pozorom nasze dzieci mają bardzo podzielną uwagę. wyrabiasz córeczce w ten spób umiejętność słuchania, na pewno przyniesie to wymierne skutki.sylwia napisał:no właśnie zawsze jak zaczynam jej czytać to zajmuje sie innymi zeczami a mi sie wtedy wydasje ze nie zwraca na mnie uwagi i niesłucha mnie wogole
MamaM-
MiC jest takaprwidłowość w metodyce ...najpierw czytam ja,później czytam to dziecku:) warto,bo Mimi też chciała sprowadzać wilka do domu jak jej babcia podpadła.Mama i corcia napisał:My czytamy i to duzo bajek,basni i takich tam.Niuska uwielbia i siedzi grzecznie a jak jej sie zacznie nudzic to zamyka mi ksiazke i mowi"nie czytajemy juz"
MamaM-
ja czytałam jak Nadia była malutka po parę bajek/wierszy na raz
teraz to raczej nie możliwe,bo bardziej ją interesują obrazki niż to co tam piszę więc jesteśmy na etapie oglądania obrazków i opowiadania co/kto się na nich znajduje
oglądamy Tuwim"Księga wierszy","Konopnicka dzieciom" książeczki z kolekcji obrazki dla maluchów np.owoce,wieś,małe stworzonka itp. i w króciutkim wydaniu Przyjęcie pod lasem,Piotruś Pan,Księżniczka na ziarnku grochu i jeszcze parę innych-to są błyszczące książeczki
teraz to raczej nie możliwe,bo bardziej ją interesują obrazki niż to co tam piszę więc jesteśmy na etapie oglądania obrazków i opowiadania co/kto się na nich znajduje
oglądamy Tuwim"Księga wierszy","Konopnicka dzieciom" książeczki z kolekcji obrazki dla maluchów np.owoce,wieś,małe stworzonka itp. i w króciutkim wydaniu Przyjęcie pod lasem,Piotruś Pan,Księżniczka na ziarnku grochu i jeszcze parę innych-to są błyszczące książeczki
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
dla takich małych dzieci to fajne sa takei szmaciane książeczki. nie te polisensoryczne,ale takie tematyczne. Kiedyś takie kupowałam w ksiegarniach świata ksiażki.
MamaM-
aniafff krótki ten wierszyk jest
Jan Brzechwa
Pomidor
Pan pomidor wlazł na tyczkę
I przedrzeźnia ogrodniczkę.
"Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Oburzyło to fasolę:
"A ja panu nie pozwolę!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Groch zzieleniał aż ze złości:
"Że też nie wstyd jest waszmości,
Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Rzepka także go zagadnie:
"Fe! Niedobrze! Fe! Nieładnie!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Rozgniewały się warzywa:
"Pan już trochę nadużywa.
Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Pan pomidor zawstydzony,
Cały zrobił się czerwony
I spadł wprost ze swojej tyczki
Do koszyczka ogrodniczki.
Jan Brzechwa
Pomidor
Pan pomidor wlazł na tyczkę
I przedrzeźnia ogrodniczkę.
"Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Oburzyło to fasolę:
"A ja panu nie pozwolę!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Groch zzieleniał aż ze złości:
"Że też nie wstyd jest waszmości,
Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Rzepka także go zagadnie:
"Fe! Niedobrze! Fe! Nieładnie!
Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Rozgniewały się warzywa:
"Pan już trochę nadużywa.
Jak pan może,
Panie pomidorze?!"
Pan pomidor zawstydzony,
Cały zrobił się czerwony
I spadł wprost ze swojej tyczki
Do koszyczka ogrodniczki.
Armelia1-
Armelia brawo...nawet ja go na pamięc nie znam!
MamaM-
dzięki
aniaffff-
MamaM napisał:MiC jest takaprwidłowość w metodyce ...najpierw czytam ja,później czytam to dziecku:) warto,bo Mimi też chciała sprowadzać wilka do domu jak jej babcia podpadła.Mama i corcia napisał:My czytamy i to duzo bajek,basni i takich tam.Niuska uwielbia i siedzi grzecznie a jak jej sie zacznie nudzic to zamyka mi ksiazke i mowi"nie czytajemy juz"
No widzisz nie wpadlabym na to
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
ja też...nauczyli mnie tego:)
MamaM-
choć muszę się przyznać ,że sobie troszkę pomagałam bo też nie pamiętałam całego
Armelia1-
Mój Pawełek to uwielbia i wszystkie umie na pamięćaniaffff napisał:Ja dla 1,5-2 latków polecałabym raczej wierszyki , sa krótkie i dziecko jest w stanie wysłuchac do końca U nas furorę robią ''okulary'' , ''Rzepka'' ,Lokomotywa'', ''Bambo''... a jeszcze przy odpowiedniej choreografii sama mam niezły ubaw.
Poza tym staram się często mu czytać bajki, baśnie! Niektóre te bajki są trochę straszne dla takich maluchów np Jaś i Małgosia ostatnio mu właśnie to przeczytałam ale w niektórych momentach zmieniałam na poczekaniu słowa ! Myślę że takie czytanie dziecku na pewno wzbogaca jego wyobraźnię i na pewno jak to napisała MamaM wyrabia u dziecka umiejętność słuchania.
mama33-
- Potrafię : tańczyć oberka i nie tylko
Jestem z: : Warmii i Mazur
Dzieci : ukochany synek
Zaproszeń na ciacho : 123
Mój lubi tez bardzo te wierszyki '' Pan kotek był chory...''. '' W pokoiku n stoliku...'' i ''Opowiem Ci bajke...''zadziwiające jaka dzieci maja dobrą pamiec i umieja dopowiadac słówka.
Ostatnio zmieniony przez aniaffff dnia Sob 20 Lut 2010, 01:41, w całości zmieniany 1 raz
aniaffff-
tylko pozazdrościć no i nie zmarnować takich predyspozycji
MamaM-