Zasiłek wychowawczy
3 posters
Strona 1 z 1
Zasiłek wychowawczy
Babki jak to jest z zasiłkiem wychowawczym od tego roku? Doczytałam, że zależy od dochodu na jednego członka rodziny, ale może któraś wie, jakie to są kwoty? tzn. ile musi wynosić maksymalny dochód na 1 osobę i jaki wtedy przysługuje zasiłek? Nie mogę tego znaleźć w internecie a małż, który by mi to pewnie znalazł, bo ma więcej cierpliwości do neta jak ja wróci późno
MAjax-
Jestem z: : Warszawa
Dzieci : 1 sztuka męska
Zaproszeń na ciacho : 23
Re: Zasiłek wychowawczy
Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego -, tak to się dokładnie nazywa przysługuje wtedy, gdy dochód netto na jednego członka rodziny nie przekracza 504 zł na osobę ( tak jest u nas ale to chyba takie ogólnopolskie wymogi) i wtedy zasiłek wynosi 400 zł miesięcznie. Oprócz tego jeśli dochód nie przekracza tej kwoty można starać się o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka -1500zł.( to nie becikowe ).
Ostatnio zmieniony przez dagolis dnia Czw 05 Lut 2009, 19:18, w całości zmieniany 1 raz
dagolis-
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
ok, a co to znaczy "dodatek do zasiłku wychowawczego"? Ile wynosi w takim razie podstawa - czyli SAM zasiłek wychowawczy?
MAjax-
Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego- dokładnie tak to sie nazywa- czyli zasiłek wychowawczy inaczej to jest ta dodatkowa kasa jak jesteś na wychowawczym tylko to tak się nazywa i jest to 400 zł miesięcznie. sprawdzałam też w kielcach tam też jest wymóg 504 zł na osobę więc chyba tak w całej Polsce. mi przyznali ten dodatek od 12 stycznia więc mam już taka dodatkową kasę
Ostatnio zmieniony przez dagolis dnia Czw 05 Lut 2009, 19:19, w całości zmieniany 1 raz
dagolis-
czyli nie ma czegoś takiego jak "zasiłek wychowawczy" jest jedynie "dodatek do zasiłku wychowawczego"? Dobrze zrozumiałam?
MAjax-
Majax my potocznie tak mówimy zasiłek wychowawczy a to ładnie urzędowo :laugh: nazywa się : Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego
dagolis-
I dlatego nic nie mogłam zrozumieć jak czytałam ten bełkot prawniczy, nie mogli od razu tak napisać, tylko kręcą o jakiś dodatkat hgw skąd. Dzięki, Dagolis za wyjaśnienie
MAjax-
prosze . mam nadzieje ze troche pomogłam. ja jak próbowałam to załatwiać to też za wiele nie rozumiałam . zaszłam do MOPR-u i powiedziałam że chcę jakieś dodatkowe pieniążki i pani mi wszystko wyjaśniła ale najpierw troche popatrzyła na mnie dziwnie
dagolis-
Nie rozumiem, czemu dziwnie, ja tam Ci się nie dziwię bo sama też będę chciała
MAjax-
dziwnie.... bo ja nie wiedziałąm za bardzo co mam mówić. o tym Dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego to umiałam wyjaśnić ale o tych dodatkowych 1500 to nie wiedziałm jak to się nazywa więc powiedziałam że chcę jakieś pieniążki i na pewno to śmiesznie zabrzmiało i stąd jej to dziwne spojrzenie. :laugh: ale grunt to się nie martwic i walczyć o swoje
dagolis-
U nas też jest 504 zł na osobę, my niestety przekroczyliśmy tę kwotę. Mąż ma na siebie przepisaną ziemię i z samej tej ziemi nam przekracza. A co najlepsze to jak do tej pory to w rzeczywistości nie mamy z tego nic. Czyli co miesiąc jesteśmy w plecy 400 zł + rodzinne 48 zł.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: