Makowiec, makówki poszukiwane
5 posters
Strona 1 z 1
Makowiec, makówki poszukiwane
Dziewczynki kochane gdzieś któraś z was podawała przepis na makówki albo makowca już nie pamiętam ale poszukuję tego przepisu. Chciałam na święta coś takiego upichcić a jutro idę na zakupy większe no i potrzebny mi przepis..
będę wdzięczna za podpowiedź
będę wdzięczna za podpowiedź
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Re: Makowiec, makówki poszukiwane
Podstawowe składniki to mak, chałka, mleko, masło, miód lub cukier, bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, czasem też wiórki kokosowe, rum, pomarańcze lub mandarynki. W biedniejszych rodzinach makówki przygotowywano na wodzie a zamiast bakalii dodawano suszone owoce
anulaaa33-
- Potrafię : śmiać się :D
Jestem z: : Polski :D
Dzieci : 3 baby
Zaproszeń na ciacho : 133
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
anulaaa za biedniejsze rodziny robią na wodzie!!anulaaa33 napisał:Podstawowe składniki to mak, chałka, mleko, masło, miód lub cukier, bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, czasem też wiórki kokosowe, rum, pomarańcze lub mandarynki. W biedniejszych rodzinach makówki przygotowywano na wodzie a zamiast bakalii dodawano suszone owoce
my się do takich nigdy nie zaliczaliśmy-żyliśmy tak normalnie a mama zawsze robiła na wodzie kiedyś zrobiła na mleku ale niestety po 1 to nam zbytnio nie smakowały a po 2 na mleku dużo szybciej się psują!!
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
Armelia ja to skopiowałam z encyklopedii bo Marzena chciała składniki kupic to nie był moje słowa
anulaaa33-
w takim razie nie będzie Wybaczam!!
a swoją drogą to niby encyklopedie takie madre powinny być a Ty masz głupią hehe
a swoją drogą to niby encyklopedie takie madre powinny być a Ty masz głupią hehe
Armelia1-
Armelia1 napisał:w takim razie nie będzie Wybaczam!!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mak%C3%B3wki
każdy ja ma na necie
anulaaa33-
no to ja też mam głupią encyklopedię
Armelia1-
weszłam na ten watek bo mam straszna ochote zjesc makówke taka mokrą ojej po dzisiejszych wyczynach i przed jutrzejszym sprataniem a pozniej balowaniem nalezy mi sie choc kosteczka czekolady:)któras chce???ja raczej nie stworzona do pieczenia i ciast nie lubie tego robic za to uwilebiam gotowac i zawsze jak jakas impreza to ja robie jedzenie a placki mama,albo czasem babacie poprosze i potem maz przywozi albo kupuje:)nooo w sumie umie jednego piernika ale to jest placek ktory zawsze wychodzi a gdzie Wy jestescie kochane???
Izula85-
- Potrafię : zjeść całą czekolade i szukac jeszcze
Jestem z: : ZE WSI:)
Dzieci : mała kruszynka Natalia
Zaproszeń na ciacho : 48
Izula podaj przepis na ten piernik bo jak czytam o Twoich zdolnościach do pieczenia ciast to jakbym osobie czytała,. Ja umiem tylko kruche z owocami ( truskawki, śliwki,jabłka) no i jeszcze te Rossi pierniki wyszły.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: