Makowiec zawijany
Strona 1 z 1
Makowiec zawijany
Przepis oczywiście nie jest mój, ale zrobiłam to ciasto w zeszłym roku na Święta i wyglądało jak z cukierni. Do tego pyszne. No i dość łatwe.
Z tych składników wychodzą 3 makowce po ok 30 cm.
Ciasto drożdżowe:
-3 szklanki mąki pszennej
-180 ml mleka
-150 g margaryny
-6 żółtek
-45 g drożdży
-6 łyżek cukru
-1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
-1,5 łyżki sirytusu
-1 duze opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
-500 g maku
-250 g cukru
-100 g rodzynków
-50 g orzechów włoskich
-1 łyżka miodu
-olejek migdałowy do smaku
-cynamon do smaku
-1 łyżka margaryny
- skórka pomarańczowa, jesli ktos lubi
Ponadto:
-lukier
-trochę maku do dekoracji
-pergamin
-olej
Ciasto drożdżowe:
1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1.Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2.Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem).
Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową,
zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając
boków).
Piec w temp. 180-190 stopni przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
I jeszcze przepis na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2-3 łyzki goracej wody.
Rozetrzeć na gładką masę.
Rodzinka zachwycona!
Z tych składników wychodzą 3 makowce po ok 30 cm.
Ciasto drożdżowe:
-3 szklanki mąki pszennej
-180 ml mleka
-150 g margaryny
-6 żółtek
-45 g drożdży
-6 łyżek cukru
-1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
-1,5 łyżki sirytusu
-1 duze opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
-500 g maku
-250 g cukru
-100 g rodzynków
-50 g orzechów włoskich
-1 łyżka miodu
-olejek migdałowy do smaku
-cynamon do smaku
-1 łyżka margaryny
- skórka pomarańczowa, jesli ktos lubi
Ponadto:
-lukier
-trochę maku do dekoracji
-pergamin
-olej
Ciasto drożdżowe:
1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1.Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2.Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem).
Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową,
zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając
boków).
Piec w temp. 180-190 stopni przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
I jeszcze przepis na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2-3 łyzki goracej wody.
Rozetrzeć na gładką masę.
Rodzinka zachwycona!
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach