Ciasto karmelowe pani Uli
3 posters
Strona 1 z 1
Ciasto karmelowe pani Uli
Dziewczyny, jadłam niedawno takie ciasto i oto tajny przepis Pani Uli.
Ciasto karmelowe
Składniki: Ciasto: 2 szklanki + 2 łyżki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 115 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku), 2 duże jajka o temperaturze pokojowej, 1 szklanka maślanki
Polewa karmelowa: 1 szklanka kremówki, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku)
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia, który również natłuszczamy. Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy. Masło z cukrem ucieramy na kremową masę, następnie dodajemy wanilię. Po jednym wrzucamy do masy jajka. Zmniejszamy obroty, wlewamy maślankę i lekko mieszamy (masa nie musi być gładka). Wsypujemy mąkę w trzech porcjach. Rozkładamy ciasto w formie i pieczemy przez 35-40 minut. Studzimy przez 10 minut, ostrożnie wyjmujemy ciasto na talerz i kompletnie studzimy. Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę, cukier, miód i szczyptę soli. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy 12-14 minut, aby masa zgęstniała, następnie dodajemy wanilię. Gotową masą polewamy ciasto.
Ciasto karmelowe
Składniki: Ciasto: 2 szklanki + 2 łyżki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 115 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku), 2 duże jajka o temperaturze pokojowej, 1 szklanka maślanki
Polewa karmelowa: 1 szklanka kremówki, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku)
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia, który również natłuszczamy. Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy. Masło z cukrem ucieramy na kremową masę, następnie dodajemy wanilię. Po jednym wrzucamy do masy jajka. Zmniejszamy obroty, wlewamy maślankę i lekko mieszamy (masa nie musi być gładka). Wsypujemy mąkę w trzech porcjach. Rozkładamy ciasto w formie i pieczemy przez 35-40 minut. Studzimy przez 10 minut, ostrożnie wyjmujemy ciasto na talerz i kompletnie studzimy. Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę, cukier, miód i szczyptę soli. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy 12-14 minut, aby masa zgęstniała, następnie dodajemy wanilię. Gotową masą polewamy ciasto.
Re: Ciasto karmelowe pani Uli
mniam uwielbiam karmel na bank je zrobię
Marzena-
- Potrafię : :)
Wiek : 46
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Postów : 1551
Re: Ciasto karmelowe pani Uli
A ja bym chętnie zjadła bo nie umiem robic ciasta i chyba tez nie lubię.
Zjadłabym bardzo ...
Zjadłabym bardzo ...
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Wiek : 42
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Postów : 6097
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach