Kurczak curry w sosie jogurtowym
+2
aniaffff
Krasnoludkowa dama
6 posters
Strona 1 z 1
Nie wiem, czy mogę tak od razu od przepisu zaczynać, ale chciałam się z Wami podzielić wspaniałym przepisem
SKŁADNIKI:
* 2 podwójne piersi z kurczaka lub filety z drobiu
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 papryka żółta
* jogurt naturalny lub gęsty kefir
* przyprawa curry
* pieprz
* 1 duża cebula
* papryka ostra w proszku
* pieprz
* masło
* oliwa z oliwek
* kolendra mielona
* sos sojowy
* ryż
* vegeta
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w talarki. Rozgrzać na patelni masło i wrzucić cebulę. Smażyć, aż cebula zeszkli się. Dodać łyżkę oliwy, poczekać aż się podgrzeje, dodać paprykę. Posypać curry, dodać trochę sosu sojowego, wymieszać, przykryć i dusić przez okolo 5 minut. W tym czasie pokroić piersi z kurczaka na kawałki 2cm x 2cm. Ugotować ryż (przepis poniżej). Podsmażoną paprykę i cebulę przełożyć do jakiegoś naczynia (na czas smażenia kurczaka). Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Jak oliwa będzie bardzo gorąca, wsypać łyżeczkę mielonej kolendry i równomiernie rozprowadzić na patelni. Wrzucić na patelnię pokrojonego kurczaka, lekko podsmażyć, posypać obficie curry, posypać pieprzem i ostra papryką do smaku. Smażyć, aż kurczak zarumieni się. Dodać wcześniej przygotowaną paprykę i cebulę. Smażyć przez kilka minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy (przepis poniżej). Zalać kurczaka sosem i dusić przez 3 minuty. Prawdopodobnie jogurt się zważy, nie należy się jednak tym przejmować. Podawać z ryżem i czerwonym winem lub piwem.
PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Zagotować wodę z dodatkiem vegety zamiast soli. Ugotować ryż, ale nie dopuścić do przegotowania! Gorący ryż wymieszać z masłem (1 łyżka masła na 200g ryżu).
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Wymieszać jogurt (lub kefir) z łyżeczką curry, dodać trochę pieprzu i 3 łyżki sosu sojowego. Dobrze wymieszać.
SKŁADNIKI:
* 2 podwójne piersi z kurczaka lub filety z drobiu
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 papryka żółta
* jogurt naturalny lub gęsty kefir
* przyprawa curry
* pieprz
* 1 duża cebula
* papryka ostra w proszku
* pieprz
* masło
* oliwa z oliwek
* kolendra mielona
* sos sojowy
* ryż
* vegeta
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w talarki. Rozgrzać na patelni masło i wrzucić cebulę. Smażyć, aż cebula zeszkli się. Dodać łyżkę oliwy, poczekać aż się podgrzeje, dodać paprykę. Posypać curry, dodać trochę sosu sojowego, wymieszać, przykryć i dusić przez okolo 5 minut. W tym czasie pokroić piersi z kurczaka na kawałki 2cm x 2cm. Ugotować ryż (przepis poniżej). Podsmażoną paprykę i cebulę przełożyć do jakiegoś naczynia (na czas smażenia kurczaka). Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Jak oliwa będzie bardzo gorąca, wsypać łyżeczkę mielonej kolendry i równomiernie rozprowadzić na patelni. Wrzucić na patelnię pokrojonego kurczaka, lekko podsmażyć, posypać obficie curry, posypać pieprzem i ostra papryką do smaku. Smażyć, aż kurczak zarumieni się. Dodać wcześniej przygotowaną paprykę i cebulę. Smażyć przez kilka minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy (przepis poniżej). Zalać kurczaka sosem i dusić przez 3 minuty. Prawdopodobnie jogurt się zważy, nie należy się jednak tym przejmować. Podawać z ryżem i czerwonym winem lub piwem.
PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Zagotować wodę z dodatkiem vegety zamiast soli. Ugotować ryż, ale nie dopuścić do przegotowania! Gorący ryż wymieszać z masłem (1 łyżka masła na 200g ryżu).
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Wymieszać jogurt (lub kefir) z łyżeczką curry, dodać trochę pieprzu i 3 łyżki sosu sojowego. Dobrze wymieszać.
Krasnoludkowa dama-
- Potrafię : szyć
Jestem z: : Kraków
Dzieci : trójka!!!
Zaproszeń na ciacho : 5
Re: Kurczak curry w sosie jogurtowym
Brzmi apetycznie, narobiłaś mi smaka.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
chyba jutro zrobie
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
napewno niedlugo upichce brzmi bardzo smacznie!!!!
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
Brzmi bardzo bardzo apetycznie.Upichcimy z M&M i damy znac jak wyszlo.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
Tak wiec melduje ze wszystko sie udalo i obiadek byl przepyszny,jednak trzeba nasypac naprawde duzo carry zeby mialo super smak.
Polecam.
Polecam.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
W niedziele na pewno zrobię.
kika4333-
- Potrafię : duuuuużo
Jestem z: : centrum Polski
Dzieci : Kacper Natalia
Zaproszeń na ciacho : 13
Potwierdzam slowa MiC wszystko sie udalo, malo tego bylo przepyszne!!!!
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: