potrzebuje porady :)
+6
rumianek :)
sylwia
Mama i corcia
Armelia1
anulaaa33
maxine-fee
10 posters
Strona 1 z 1
potrzebuje porady :)
Dziewczyny poradzcie bo juz nie wiem co robic i kogo sluchac .
karmie mala od tygodnia cycem i musze dokarmiac butla tak powiedziala polozna bo jak karmilam samym cycem to nie przybierala na wadze :(
Teraz przybiera ale na poczatku wypijala 20 ml potem 30 ,40 teraz ostatnio nawet po 75 ml i teraz od 2 dni znowu tak po 40-50 ml i strasznie duzo ulewa :(
meczy sie najpierw bo jej chyba za ciezko i jak uleje to widac ze jej lzej i zasypia .
Ale jak to zrobic zeby sie nie meczyla dawac mniej mowi tesciowa?
Ja karmie cycem kazda strona tak po 10 min potem beka i na koniec flaszka .
teraz ja karmilam i dalam jej tylko 40ml i tak mi ulala :/
poradzcie co robic .
Wazona bedzie dopiero w piatek
karmie mala od tygodnia cycem i musze dokarmiac butla tak powiedziala polozna bo jak karmilam samym cycem to nie przybierala na wadze :(
Teraz przybiera ale na poczatku wypijala 20 ml potem 30 ,40 teraz ostatnio nawet po 75 ml i teraz od 2 dni znowu tak po 40-50 ml i strasznie duzo ulewa :(
meczy sie najpierw bo jej chyba za ciezko i jak uleje to widac ze jej lzej i zasypia .
Ale jak to zrobic zeby sie nie meczyla dawac mniej mowi tesciowa?
Ja karmie cycem kazda strona tak po 10 min potem beka i na koniec flaszka .
teraz ja karmilam i dalam jej tylko 40ml i tak mi ulala :/
poradzcie co robic .
Wazona bedzie dopiero w piatek
maxine-fee-
- Potrafię : wszystko :)
Jestem z: : wami
Dzieci : Marcysia :)
Zaproszeń na ciacho : 24
Re: potrzebuje porady :)
mnie położna kazała karmić dużo mniejszą ilością a częściej Nikola też mi na początku strasznie ulewała dawałam jej faktycznie co troche po troszku i po jakimś czasie przestała ulewać
anulaaa33-
- Potrafię : śmiać się :D
Jestem z: : Polski :D
Dzieci : 3 baby
Zaproszeń na ciacho : 133
ja niedoświadczona w karmieniu butlą ale z teoretycznej wiedzy może być tak,że za gęste mleko robisz albo faktycznie dawaj mniej a częściej(jak już musisz dokarmiać) albo po prostu mleko jej nie pasuje i trzeba zmienić
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
Za gestego nie robie bo trzymam sie tego co na opakowaniu ale dzisiaj zrobilam testa i o 20:00 dostala normalnie cyca po 10 min kazdy i potem 30 ml tylko normalnie spala tak do 24:00 i kolejne jedzenie a teraz zobacze ile pospi chyba nie dlugo bo juz stekac zaczyna
maxine-fee-
Maxine moze jej mleko nie pasowac tak jak napisala Armelia albo poprostu za duzo dla niej cyc i jeszcze butla.
Mozliwe jest ze teraz bardziej najada sie mleczkiem z cycusia i nie musi juz tak duzo dostawac w butli.
Mozliwe jest ze teraz bardziej najada sie mleczkiem z cycusia i nie musi juz tak duzo dostawac w butli.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
tez mi sie wydaje ze powinnas karmic najpierw piersia a dopieroo pozniej butla moze zeczywiscie nie potrzebuje juz butli ntylko najada sie cycusiem a sprobuj ja karmic samym cycem moze butla nie bedzie potrzebna
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
maxine a skąd Ci się wzięło te 10min może powinnaś małą tak długo karmić jak ONA tego wymaga czas zależy od maleństwa, pokarmu i intensywności ssania u mnie Nadia piła po 10min, bo tyle jej wystarczało ale zdarzyło się parę razy,że wisiała na cycu i 45 min.maxine-fee napisał:Za gestego nie robie bo trzymam sie tego co na opakowaniu ale dzisiaj zrobilam testa i o 20:00 dostala normalnie cyca po 10 min kazdy i potem 30 ml tylko normalnie spala tak do 24:00 i kolejne jedzenie a teraz zobacze ile pospi chyba nie dlugo bo juz stekac zaczyna
Armelia1-
A poza tym po 10 minutach moze dopiero naplywac to najgesciejsze mleko,bo wiadomo ze na poczatku leci napoj a potem pokarm i moze u Ciebie dluzej to trwa,a jesli odstawiasz mala po 10 min do drugiego w ktorym moze byc tak samo to sie nie najada.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
Mama i corcia napisał:A poza tym po 10 minutach moze dopiero naplywac to najgesciejsze mleko,bo wiadomo ze na poczatku leci napoj a potem pokarm i moze u Ciebie dluzej to trwa,a jesli odstawiasz mala po 10 min do drugiego w ktorym moze byc tak samo to sie nie najada.
Dokładnie tak!
Miśka na początku piła ok. pół godziny. Dopiero gdzieś pod koniec 2 m-ca zaczęła jeść krócej. No i czekałam aż sama cyca wypuści (lub ewentualnie zaśnie), co oznaczało, że się najadła. Poza tym zwykle dawałam jedną pierś na 1 posiłek i na zmianę. Bardzo rzadko musiałam dokarmiać drugim cycem na jedno karmienie.
rumianek :)-
- Potrafię : całe mnóstwo rzeczy :)
Jestem z: : Lublina
Dzieci : jedna kruszynka :)
Zaproszeń na ciacho : 31
moja na poczatku praktycznie nie schodziła z cyca ssała ok 30 40 minut a jadła zazwyczaj co godzine poltorej wiec prawie caly czas wisiała na cycu a i karmiłam na zmiane raz jednym a raz drugim
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
Mojemu też sie ulewa i to często to powód za szybko dziecko ciagnie ulewanie sie to normalne mojemu nieraz fontanna leci :)lekarz śmiał się gdy pytałam czemu to normalka powiedział i dodał KAZDE DZIECKO JEST INNE I KAZDE INACZEJ TRAWI
Aurelia-
Jestem z: : podkarpacia
Dzieci : 2
Zaproszeń na ciacho : 1
Mój Gabryś też strasznie ulewał idąc na spacer zawsze miałam coś na przebranie i tak to trwało do 8 miesiąca! Trzeba zwracać szczególna uwagę na takiego ulewającego malucha bo może się zakrztusić! Układać go wyżej lub na boczku!
A jeśli chodzi o karmienie to powinnaś małej pozwolić ciągnąć cyca tyle czasu ile ona ma na to ochotę a z butelki spróbuj zrezygnować bo jak się przyzwyczai to cyca nie ruszy! Z butelki jej będzie o wiele łatwiej pić więc na pewno wybierze butle!
A jeśli chodzi o karmienie to powinnaś małej pozwolić ciągnąć cyca tyle czasu ile ona ma na to ochotę a z butelki spróbuj zrezygnować bo jak się przyzwyczai to cyca nie ruszy! Z butelki jej będzie o wiele łatwiej pić więc na pewno wybierze butle!
Joliczka-
- Potrafię : co nie co
Jestem z: : Nowa Sól
Dzieci : mam dwów wspaniałych synów
Zaproszeń na ciacho : 28
ja jako młoda mamusia zgodze sie z dziewczynami tez dokarmiałam i tak samo kazała mi połozna 15 minut karmic pózniej przerwac i drugi cycuś!na poczatku było to dobre lecz z czasem stwierdzam ze to niewypał!teraz Nynek wisi na cycu nawet godzine i za kilka minut chce znowu jesc!jednak taki to juz urok!
Lenka12_12-
- Potrafię : jeść!hiiihi!nawet samodzielnie
Jestem z: : TAM
Dzieci : narazie pozostane przy jednym słoneczku Adrianku!
Zaproszeń na ciacho : 47
hej
Od 2 dni dostaje tylo cyca bo juz nie daje rady .A te 10 minut to mi polozne mowily ze tak robic najpierw cyc po 10 min kazdy apotem butla :/ przestala robic kupy a jak robila to zielone ,plakala i wila sie z bolu ,bylismy wczoraj u lekarza ale niby wszystko git i powiedzialam ze sterydow -sztuczne mleko tak nazywam juz nie dostanie teraz tylko cyc i tyle ile chce rz 10 min raz 40 ona sama wypluwa lub zasypia nie to zebym jej zabierala dzisiaj w nocy mialam chyba duzo mleka bo cala mokra wstalam wszystko przecieklo moze bede miec tego mleczka wystarczajco i wszyscy beda szczesliwi
Od 2 dni od 22 do 3 w nocy sa cyrki pacze i jest nerwowa chyba ma kolki robie wszystko by jej pomoc le jakos nie pomaga lub tylko na chwile ale dzisiaj juz kupa byla zolta wiec moze bedzie lepiej
No i baki puszcza .
A jak o 3 zasnelysmy obie wymeczone i padniete to obudzil nas maz o 9:30 szok normalnie tylegodzin przespala wtulona w moj policzek
Ale odespalam
Rano pojadla i teraz kima a ja czekamna polozna ,gotuje zupe ,piore i sprzatam
Z czego sie robia te kolki ?
Myslicie ze jak zjem talerz zurku (tesciowa ugotowala ) to jej cos bedzie ? ja gotuje zupe warzywowa
Od 2 dni dostaje tylo cyca bo juz nie daje rady .A te 10 minut to mi polozne mowily ze tak robic najpierw cyc po 10 min kazdy apotem butla :/ przestala robic kupy a jak robila to zielone ,plakala i wila sie z bolu ,bylismy wczoraj u lekarza ale niby wszystko git i powiedzialam ze sterydow -sztuczne mleko tak nazywam juz nie dostanie teraz tylko cyc i tyle ile chce rz 10 min raz 40 ona sama wypluwa lub zasypia nie to zebym jej zabierala dzisiaj w nocy mialam chyba duzo mleka bo cala mokra wstalam wszystko przecieklo moze bede miec tego mleczka wystarczajco i wszyscy beda szczesliwi
Od 2 dni od 22 do 3 w nocy sa cyrki pacze i jest nerwowa chyba ma kolki robie wszystko by jej pomoc le jakos nie pomaga lub tylko na chwile ale dzisiaj juz kupa byla zolta wiec moze bedzie lepiej
No i baki puszcza .
A jak o 3 zasnelysmy obie wymeczone i padniete to obudzil nas maz o 9:30 szok normalnie tylegodzin przespala wtulona w moj policzek
Ale odespalam
Rano pojadla i teraz kima a ja czekamna polozna ,gotuje zupe ,piore i sprzatam
Z czego sie robia te kolki ?
Myslicie ze jak zjem talerz zurku (tesciowa ugotowala ) to jej cos bedzie ? ja gotuje zupe warzywowa
maxine-fee-
Maxine ja bym nie ryzykowała z żurem
anulaaa33-
- Potrafię : śmiać się :D
Jestem z: : Polski :D
Dzieci : 3 baby
Zaproszeń na ciacho : 133
żurek jest na zakwasie...jak Ty zjesz , to tak jakby mała tez dostała..
ziemniaczki z masełkiem i gotowane mięsko, rosołek, ryż z białym sosikiem..ja też już myślę jak to będzie..takie szpitalne żarełko...nawet dżem głupi truskawkowy odpada, bo ma małe pesteczki..a tych drobno pestkowych nie wolno..łojjjjj....chyba expresowo schudnę.
ziemniaczki z masełkiem i gotowane mięsko, rosołek, ryż z białym sosikiem..ja też już myślę jak to będzie..takie szpitalne żarełko...nawet dżem głupi truskawkowy odpada, bo ma małe pesteczki..a tych drobno pestkowych nie wolno..łojjjjj....chyba expresowo schudnę.
artanula-
- Potrafię : śmiać się z siebie
Jestem z: : Warszawa
Dzieci : Maciek, Maja i Maksiu w drodze :)
Zaproszeń na ciacho : 19
zurku nie jadlam macie racje .byla polozna i wazyla mala i jakos nie przybrala na wadze a ostatnio bylo tak ladnie teraz w tydzien tylko 30 gram to cos nie tak w pierwszy tg przybrala 220 potem 200 a teraz co i byla dokarmiana butla to chyba przez to ulewanie ,zobaczymy teraz za tg w piatek od srody dostaje tylko cyca
maxine-fee-
maxine nie przejmuj się zbytnio (no chyba,że lekarz stwierdzi inaczej) tą wagą moja niunia raz przybierała na wadze i to dość sporo a raz bardzo malutko a nawet schudła ale lekarz zalecił "monitorowanie" wagi i po niecałych dwóch m-cach było już OKi
teraz gdzie je dania dla "dorosłych" i to duuużooooo w ciągu 2.5 m-ca przybrała dokładnie 52dkg po prostu taki jej urok-małego szkieletorka
teraz gdzie je dania dla "dorosłych" i to duuużooooo w ciągu 2.5 m-ca przybrała dokładnie 52dkg po prostu taki jej urok-małego szkieletorka
Armelia1-
Similar topics
» Rzeżucha - porady na temat 'uprawy'
» Grafika potrzebuje :)
» Potrzebuje pociechy
» Kto jeszcze potrzebuje wakacji!!?? Długich!
» POTRZEBUJE RADY!!!!!PILNE
» Grafika potrzebuje :)
» Potrzebuje pociechy
» Kto jeszcze potrzebuje wakacji!!?? Długich!
» POTRZEBUJE RADY!!!!!PILNE
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: