urlop macierzynski z czym to sie je
3 posters
Strona 1 z 1
urlop macierzynski z czym to sie je
hej mam pytanie jak to jest mam umowe o prace na okreslony i konczy mi sie 30listopada 25 listopada minął rok pracy wiem ze umowa automatycznie przedłuza sie do dnia porodu a jak jest z uropem macierzynskim jak to jest płatne bo to wtedy zasiłek macierzynski jest i jak pozniej jest z powrotem do pracy czy pracodawca jesli ja chce musi przyjac mnie dp pracy bo jestem pod ochrona przez rok???tak gdzies wyczytałam i niewiem czy to prawda czy co????!!!
Izula85-
- Potrafię : zjeść całą czekolade i szukac jeszcze
Jestem z: : ZE WSI:)
Dzieci : mała kruszynka Natalia
Zaproszeń na ciacho : 48
Re: urlop macierzynski z czym to sie je
moim zdaniem jest tak:
jeżeli skończy ci się umowa o pracę jak będziesz w ciąży to zostaje ona automatycznie przedłużona do dnia porodu a zasiłek macierzyński płaci wtedy ZUS
jeżeli umowa się kończy w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego to zastosowanie ma tu art. 171 § 1 Kodeksu pracy, który mówi, że „w przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny”. Jeśli więc strony nie zdecydują się zawrzeć kolejnej umowy – pracodawca będzie zobowiązany za niewykorzystany w tym roku urlop wypoczynkowy wypłacić ekwiwalent urlopowy.
jeżeli skończy ci się umowa o pracę jak będziesz w ciąży to zostaje ona automatycznie przedłużona do dnia porodu a zasiłek macierzyński płaci wtedy ZUS
jeżeli umowa się kończy w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego to zastosowanie ma tu art. 171 § 1 Kodeksu pracy, który mówi, że „w przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny”. Jeśli więc strony nie zdecydują się zawrzeć kolejnej umowy – pracodawca będzie zobowiązany za niewykorzystany w tym roku urlop wypoczynkowy wypłacić ekwiwalent urlopowy.
hmmm...to znaczy,że wypłacą za te 2tyg.urlopu wypoczynkowego i do widzenia??
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
oki dzieki Nitka jesli nic sie nie zmieni i moja dyr.dotrzyma zdania to po okresie macierz zaprosiła mnie do podpisania kolejnej umowy w sumie to mi sie to opłaca bobede pracowac tylko 4 h powinnam dostac nowa umowe na lepszych warunkach poniewaz obronie mgr.mam nadzieje :)mam z kim zostawic dzidzie przynajmniej narazie mi sie tak wydaje ze bede mogła zostawic taka mała 4.5 miesięczną niewiastkę no zobaczymy bedziemy sie martwić o to dopiero ok lipca:) narazie kawusia
Izula85-
- Potrafię : zjeść całą czekolade i szukac jeszcze
Jestem z: : ZE WSI:)
Dzieci : mała kruszynka Natalia
Zaproszeń na ciacho : 48
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: