Szarloteczka.
2 posters
Strona 1 z 1
Szarloteczka.
Latwa i przepyszna:))
Składniki na 12 porcji
• 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru,
• 4 zółtka, kostka masła lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego,
• łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwasnej śmietany
• 1 kg jabłek (winnych), cynamon, cukier do posypania
Etapy przygotowania
1. Z mąki,cukru,żółtek,masła (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy gładkie ciasto.
2. Smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka ścieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem.
3. 3/4 ciasta wykładamy na brytfankę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardło. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochę cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na grubych oczkach.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Składniki na 12 porcji
• 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru,
• 4 zółtka, kostka masła lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego,
• łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwasnej śmietany
• 1 kg jabłek (winnych), cynamon, cukier do posypania
Etapy przygotowania
1. Z mąki,cukru,żółtek,masła (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy gładkie ciasto.
2. Smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka ścieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem.
3. 3/4 ciasta wykładamy na brytfankę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardło. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochę cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na grubych oczkach.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Wiek : 43
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
Postów : 6803
Re: Szarloteczka.
znam ten przepis bardzo często robię też polecam bo jest mniam mniam pyszna
Marzena-
- Potrafię : :)
Wiek : 46
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Postów : 1551
Re: Szarloteczka.
tylko ja jeszcze na jabłka dodaję pianę z białek ubitą na sztywno i jest szarlotka z pianką
Marzena-
- Potrafię : :)
Wiek : 46
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Postów : 1551
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach