Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
Maj 2024
PonWtoSroCzwPiąSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Calendar Calendar

WAŻNE LINKI
2008-2010
DESIGN
BY NITKA

Ciasto do pizzy: klasyczne

Go down

Ciasto do pizzy: klasyczne Empty Ciasto do pizzy: klasyczne

Pisanie by Nitka Pon 09 Lis 2009, 17:51

Ciasto do pizzy: klasyczne
Dla dziecka od: 1 roku

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1
- 5-4 dag drożdży
- 2/3 szklanki wody (mleka lub wody zmieszanej z mlekiem
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- pół łyżeczki soli
- oliwa lub olej do natłuszczenia blachy lub formy
Sposób przyrządzania:
Pokruszone drożdże rozpuść w letniej wodzie, mleku lub wodzie zmieszanej z mlekiem, następnie dokładnie wymieszaj łyżką z mąką i solą. Wyrabiaj przez kilka minut, wlej oliwę i dalej wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie i zacznie odstawać od dłoni. Jeżeli się lepi, dodaj nieco mąki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj odpowiednią formę lub blachę. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość (po 30-60 min, w zależności od temperatury otoczenia i ilości użytych drożdży), rozwałkuj je na placek o grubości 3-10 mm. (Jeśli nie zależy ci na cienkim spodzie, możesz się obyć bez wałka - wystarczy porozciągać ciasto dłońmi i uklepać je na blasze). Plackiem wyłóż formę (lub blachę) i jeśli masz zamiar grubo go obłożyć, zrób wokół rancik. Jeżeli warstwa, którą pokryjesz ciasto, będzie bardzo mokra, nim ją wyłożysz na spód, posmaruj go lekko olejem, wtedy nie rozmięknie. Pizzę na cieście drożdżowym piecze się w temperaturze 190°C.
Nitka
Nitka
 
 

Potrafię : zrobić jajecznicę
Wiek : 41
Jestem z: : Stolica
Dzieci : Kondek

Zaproszeń na ciacho : 64
Postów : 3233


http://www.nie-zla-mama.com

Powrót do góry Go down

Powrót do góry


 
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach