Ciasto do pizzy: klasyczne
Strona 1 z 1
Ciasto do pizzy: klasyczne
Ciasto do pizzy: klasyczne
Dla dziecka od: 1 roku
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1
- 5-4 dag drożdży
- 2/3 szklanki wody (mleka lub wody zmieszanej z mlekiem
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- pół łyżeczki soli
- oliwa lub olej do natłuszczenia blachy lub formy
Sposób przyrządzania:
Pokruszone drożdże rozpuść w letniej wodzie, mleku lub wodzie zmieszanej z mlekiem, następnie dokładnie wymieszaj łyżką z mąką i solą. Wyrabiaj przez kilka minut, wlej oliwę i dalej wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie i zacznie odstawać od dłoni. Jeżeli się lepi, dodaj nieco mąki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj odpowiednią formę lub blachę. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość (po 30-60 min, w zależności od temperatury otoczenia i ilości użytych drożdży), rozwałkuj je na placek o grubości 3-10 mm. (Jeśli nie zależy ci na cienkim spodzie, możesz się obyć bez wałka - wystarczy porozciągać ciasto dłońmi i uklepać je na blasze). Plackiem wyłóż formę (lub blachę) i jeśli masz zamiar grubo go obłożyć, zrób wokół rancik. Jeżeli warstwa, którą pokryjesz ciasto, będzie bardzo mokra, nim ją wyłożysz na spód, posmaruj go lekko olejem, wtedy nie rozmięknie. Pizzę na cieście drożdżowym piecze się w temperaturze 190°C.
Dla dziecka od: 1 roku
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1
- 5-4 dag drożdży
- 2/3 szklanki wody (mleka lub wody zmieszanej z mlekiem
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- pół łyżeczki soli
- oliwa lub olej do natłuszczenia blachy lub formy
Sposób przyrządzania:
Pokruszone drożdże rozpuść w letniej wodzie, mleku lub wodzie zmieszanej z mlekiem, następnie dokładnie wymieszaj łyżką z mąką i solą. Wyrabiaj przez kilka minut, wlej oliwę i dalej wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie i zacznie odstawać od dłoni. Jeżeli się lepi, dodaj nieco mąki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj odpowiednią formę lub blachę. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość (po 30-60 min, w zależności od temperatury otoczenia i ilości użytych drożdży), rozwałkuj je na placek o grubości 3-10 mm. (Jeśli nie zależy ci na cienkim spodzie, możesz się obyć bez wałka - wystarczy porozciągać ciasto dłońmi i uklepać je na blasze). Plackiem wyłóż formę (lub blachę) i jeśli masz zamiar grubo go obłożyć, zrób wokół rancik. Jeżeli warstwa, którą pokryjesz ciasto, będzie bardzo mokra, nim ją wyłożysz na spód, posmaruj go lekko olejem, wtedy nie rozmięknie. Pizzę na cieście drożdżowym piecze się w temperaturze 190°C.
Strona 1 z 1
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach