Niebezpieczne wózki
+7
gonialbn
aniaffff
sylwia
Joliczka
dagolis
Mama i corcia
Armelia1
11 posters
Strona 1 z 1
Niebezpieczne wózki
Dzisiaj oglądałam DDTVN i mówili o wózkach dziecięcych
Jestem w szoku bo były przeprowadzane jakieś tam testy i wyszło na to,że nie ma wózka,który byłby na 100% zdrowy dla naszych pociech najwyższa ocena jaka była to dostateczny a tak większość niedostateczny!! Mało tego każdy wózek jest zrobiony z materiałów rakotwórczych!!!! Producenci oczywiście o tym wiedzą ale po co to mają zmieniać skoro prawo na to pozwala a takie materiały są tańsze.Żeby jeszcze tego było mało prawo zabrania używania takowych materiałów do produkcji wózków którymi nasze księżniczki się bawią(i z tym się zgodzę) Więc w skrócie lalki nie są narażone na toksyczność tych materiałów ale nasze pociechy TAK!!
Oglądałyście może ten program??Co Wy na to??
Jestem w szoku bo były przeprowadzane jakieś tam testy i wyszło na to,że nie ma wózka,który byłby na 100% zdrowy dla naszych pociech najwyższa ocena jaka była to dostateczny a tak większość niedostateczny!! Mało tego każdy wózek jest zrobiony z materiałów rakotwórczych!!!! Producenci oczywiście o tym wiedzą ale po co to mają zmieniać skoro prawo na to pozwala a takie materiały są tańsze.Żeby jeszcze tego było mało prawo zabrania używania takowych materiałów do produkcji wózków którymi nasze księżniczki się bawią(i z tym się zgodzę) Więc w skrócie lalki nie są narażone na toksyczność tych materiałów ale nasze pociechy TAK!!
Oglądałyście może ten program??Co Wy na to??
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
Re: Niebezpieczne wózki
Tez wlasnie ogladalam i bardzo mialam wielkie oczy ze zdziwienia w zyciu bym nie pomyslala nawet ze mozna byc tak bezmyslnym,bezczelnym i pozbawionym serca i robic wozki dla dzieciaczkow z materialow rakotworczych,przeciez to straszne jest poprostu
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
właśnie nie oglądałam bo byłyśmy na spacerze ale zadzwoniła koleżanka która oglądała i tez jest rozczarowana jak to możliwe!!!!!jestem przerażona tym co się dzieje!
dagolis-
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
Joliczka-
- Potrafię : co nie co
Jestem z: : Nowa Sól
Dzieci : mam dwów wspaniałych synów
Zaproszeń na ciacho : 28
Joliczka, obejrzałam.
dagolis-
ogladałam bardzo lubie ten program i dzis mnie wszystko zbulwersowało
producenci wozkow chyba sami nie maja dzieci bo jak by mieli to by robili z dobrych materiałów to jest przerazajace ale niestety bez wozka nie da rady
producenci wozkow chyba sami nie maja dzieci bo jak by mieli to by robili z dobrych materiałów to jest przerazajace ale niestety bez wozka nie da rady
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
oto co znalazłam:
To wynik testu wykonanego przez niemiecką Fundację Warentest i opublikowanego przez miesięcznik „Świat Konsumenta” (nr 10/2006). W testowanych wózkach, dostępnych również na rynku polskim, wykryto w badaniach laboratoryjnych takie szkodliwe substancje, jak: zmiękczacze (ftalany), policykliczne węglowodory aromatyczne (PAK) i organiczne związki cyny. W materiałach, z których wykonano niektóre wózki, znajdowało się nawet po kilka różnych trucizn. Te szkodliwe związki chemiczne wykryto w elementach często dotykanych i lizanych przez dzieci. Chodzi o uchwyty, barierki ochronne i tapicerki wózków.
Oto krótka charakterystyka substancji wykrytych w wózkach:
Policykliczne węglowodory aromatyczne(PAK) są uznawane za rakotwórcze. Znajdują się szczególnie w czarnych, miękkich częściach gumowych o nieprzyjemnym zapachu. Wystarczy krótki kontakt skóry z przedmiotem z ich zawartością, kiedy się pocimy lub właśnie posmarowaliśmy dłonie kremem, a niebezpieczne związki przedostaną się na skórę. PAK wykryto w wózkach: Hauck 202432 Jet 6 h-sports orange i Knorr Buddy.
Ftalany (zmiękczacze) mogą uszkadzać system rozrodczy, wątrobę i nerki. W zabawkach dla dzieci zakazane jest stosowanie sześciu wyjątkowo niebezpiecznych zmiękczaczy. W wózkach dziecięcych – nie jest zakazane. W ramach testu laboratorium wykryło je w wielu częściach z tworzywa sztucznego i w daszkach przeciwdeszczowych. Ftalany wykryto w wózkach: Esprit Alu King 129050, Herlag City Buggy de Luxe, Chicco ct 0.1 60652, Inglesina Zippy Rain, Bebe Confort Allegro Plus, Maclaren Quest, Hauck 202432 Jet 6 h-sports orange, Knorr Buddy i Bugaboo Cameleon.
Związki organiczne cyny wykorzystywane w tekstyliach są podejrzewane o negatywny wpływ na układ hormonalny. Związki te wykryto w wózku: ABC Design Starline Profecto Plus.
Pięć wózków w teście, w których laboratorium nie znalazło żadnej z trucizn, to: Graco CitiSport, Mini Star firmy Hauck, Peg Perego Pliko lite, Stokke Xplory Complete i Tchibo TCM.
Pełne wyniki testu w „Świecie Konsumenta” nr 10/2006
autor: / źódło: / opracowanie:
Świat Konsumenta
http://www.swiatkonsumenta.pl
a na tej stronie jest podane jakie wózki przetestowano i jakie były oceny:
http://www.dziennik.pl/gospodarka/article474565/Wozki_dla_dzieci_powoduja_raka.html
To wynik testu wykonanego przez niemiecką Fundację Warentest i opublikowanego przez miesięcznik „Świat Konsumenta” (nr 10/2006). W testowanych wózkach, dostępnych również na rynku polskim, wykryto w badaniach laboratoryjnych takie szkodliwe substancje, jak: zmiękczacze (ftalany), policykliczne węglowodory aromatyczne (PAK) i organiczne związki cyny. W materiałach, z których wykonano niektóre wózki, znajdowało się nawet po kilka różnych trucizn. Te szkodliwe związki chemiczne wykryto w elementach często dotykanych i lizanych przez dzieci. Chodzi o uchwyty, barierki ochronne i tapicerki wózków.
Oto krótka charakterystyka substancji wykrytych w wózkach:
Policykliczne węglowodory aromatyczne(PAK) są uznawane za rakotwórcze. Znajdują się szczególnie w czarnych, miękkich częściach gumowych o nieprzyjemnym zapachu. Wystarczy krótki kontakt skóry z przedmiotem z ich zawartością, kiedy się pocimy lub właśnie posmarowaliśmy dłonie kremem, a niebezpieczne związki przedostaną się na skórę. PAK wykryto w wózkach: Hauck 202432 Jet 6 h-sports orange i Knorr Buddy.
Ftalany (zmiękczacze) mogą uszkadzać system rozrodczy, wątrobę i nerki. W zabawkach dla dzieci zakazane jest stosowanie sześciu wyjątkowo niebezpiecznych zmiękczaczy. W wózkach dziecięcych – nie jest zakazane. W ramach testu laboratorium wykryło je w wielu częściach z tworzywa sztucznego i w daszkach przeciwdeszczowych. Ftalany wykryto w wózkach: Esprit Alu King 129050, Herlag City Buggy de Luxe, Chicco ct 0.1 60652, Inglesina Zippy Rain, Bebe Confort Allegro Plus, Maclaren Quest, Hauck 202432 Jet 6 h-sports orange, Knorr Buddy i Bugaboo Cameleon.
Związki organiczne cyny wykorzystywane w tekstyliach są podejrzewane o negatywny wpływ na układ hormonalny. Związki te wykryto w wózku: ABC Design Starline Profecto Plus.
Pięć wózków w teście, w których laboratorium nie znalazło żadnej z trucizn, to: Graco CitiSport, Mini Star firmy Hauck, Peg Perego Pliko lite, Stokke Xplory Complete i Tchibo TCM.
Pełne wyniki testu w „Świecie Konsumenta” nr 10/2006
autor: / źódło: / opracowanie:
Świat Konsumenta
http://www.swiatkonsumenta.pl
a na tej stronie jest podane jakie wózki przetestowano i jakie były oceny:
http://www.dziennik.pl/gospodarka/article474565/Wozki_dla_dzieci_powoduja_raka.html
dagolis-
Weszłam na linka od Joliczki żeby zobaczyć co z tymi wózkami a siedziałam tam z pół godziny i oglądałam ciekawostki.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
mój wózek dostał ocenę dostateczną,ale na szczęście Amelka nie specjalnie kocha wózek,a jakie macie wózki
gonialbn-
- Potrafię : stanąć na głowie
Jestem z: : ?
Dzieci : !
Zaproszeń na ciacho : 16
Moj to ESPIRO JET.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
Oglądałam ten program i mnie zmroziło to jakas masakra!!!!!!! Od razu zobaczyłam wszystkie te dzieci, które namiętnie gryzą, dziumdziają i różne cuda wyprawiają z pasami od wózków np.
nie wiem może nie popadajmy w panikę, czy wiecie ile substancji rakotwórczych jest w rzeczach które na sobie nosimy... te wszystkie produkcje z Chin... podobnie jest ze wszystkim dookoła nas, w kaczuszkach które gryzą nasze dzieci, w lalkach którymi się bawią.. we wszystkim co nas otacza..
Cleo-
Jestem z: : It
Dzieci : pierwsza ciąża
Zaproszeń na ciacho : 6
Cleo no i właśnie to jest przerażające!!!
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
agnese-
- Potrafię : wiele
Jestem z: : FR
Dzieci : mam córeczkę
Zaproszeń na ciacho : 23
właśnie to obejrzałam straszne tym bardziej się przeraziłam że mój Mati uwielbiał latem gryźć "poręcz"
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
mojego nie ma na tej liście aż strach się bać...
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: