prawie 11 miesieczne maluszki
+2
Armelia1
Madusia
6 posters
Strona 1 z 1
prawie 11 miesieczne maluszki
co jedzą Wasze 11 miesięczne maluchy??mój ma prawie 11 miesięcy i zastanawiam się co mu dawać do jedzenia z bardziej dorosłego jedzenia tym bardziej,że ostatnio prawie nic nie je (idą mu kolejne ząbki) jak wygląda u Was dzienne przykładowe menu,co w jakich godzinach??z góry dziękuję
Madusia-
- Potrafię : wiele rzeczy;)
Jestem z: : Raciborza
Dzieci : Wiktorek:*
Zaproszeń na ciacho : 0
Re: prawie 11 miesieczne maluszki
ja bardzo powoli wprowadzam coś nowego do menu bo to alergik,bo to ząbków nie miała(dopiero od ok.10 m-ca ma ząbki)
na śniadanko cyca dostaje pózniej za ok.godz.paróweczki albo jajecznicę na masełku(zje 2szt. i pewnie jak bym jej dała to by więcej zjadła) ale nie codziennie ,bo się boję żeby jej żołądeczka nie rozpychać następnie cycuś z parę razy a w między czasie jakieś chrupy kukurydziane biszkopciki itp.sobie podjada ok.13stej obiadek risotto albo jakaś warzywna zupka albo ziemniaczki z masełkiem,marchewka na gęsto z pietruszką ziel./z groszkiem,jakaś rybka(polecam tilapię-bardzo smaczna a i mojej córeczce najbardziej do gustu przypadła),mięsko duszone/gotowane w sumie to raczej nic więcej jeszcze nie dawałam mojej niuni
po obiadku jakieś przekąski owoce itp. deserek-i to są świeże owoce/słoiczki pózniej cycuś a ok.18-19.oo kaszka następnie cycy i tak do rana z tym cycem
tak wygląda przykładowe menu mojej córeczki z tym że nie zawsze wszystkie pozycje są "od fajfkowane"a i godziny są "ruchome" to zależy czy i ile Nadia śpi po południu no i od jej apetytu rzecz jasna napomknę jeszcze że gotuję bez dodatku soli,vegety itp.
mam nadzieję,że choć troszeczkę pomogłam i z miłą chęcią skorzystam z przepisów innych mam i tatusiów
na śniadanko cyca dostaje pózniej za ok.godz.paróweczki albo jajecznicę na masełku(zje 2szt. i pewnie jak bym jej dała to by więcej zjadła) ale nie codziennie ,bo się boję żeby jej żołądeczka nie rozpychać następnie cycuś z parę razy a w między czasie jakieś chrupy kukurydziane biszkopciki itp.sobie podjada ok.13stej obiadek risotto albo jakaś warzywna zupka albo ziemniaczki z masełkiem,marchewka na gęsto z pietruszką ziel./z groszkiem,jakaś rybka(polecam tilapię-bardzo smaczna a i mojej córeczce najbardziej do gustu przypadła),mięsko duszone/gotowane w sumie to raczej nic więcej jeszcze nie dawałam mojej niuni
po obiadku jakieś przekąski owoce itp. deserek-i to są świeże owoce/słoiczki pózniej cycuś a ok.18-19.oo kaszka następnie cycy i tak do rana z tym cycem
tak wygląda przykładowe menu mojej córeczki z tym że nie zawsze wszystkie pozycje są "od fajfkowane"a i godziny są "ruchome" to zależy czy i ile Nadia śpi po południu no i od jej apetytu rzecz jasna napomknę jeszcze że gotuję bez dodatku soli,vegety itp.
mam nadzieję,że choć troszeczkę pomogłam i z miłą chęcią skorzystam z przepisów innych mam i tatusiów
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
dziekuje ja przepisow mam pelno,problem jest taki,ze Wiktorek nie bardzo lubi jak ja gotuje:(( inna sprawa,ze nie wiem tez ile czego dawac no.w przepisie pisze ,zeby zupke zrobic z polowy ziemniaka i polowy marchewki-Wiktorek by sie tym w zyciu nie najadl,co do zabkow to tez do nie dawna nie mial dopiero teraz mu wyszly i ma ich juz 6(w ciagu miesiaca) i uczy sie teraz gryzc
Madusia-
zaczełam swojemu dziecku zupki gotować i zawsze zamrażam,szkoda mi czasu codziennie gotować.
gonialbn-
- Potrafię : stanąć na głowie
Jestem z: : ?
Dzieci : !
Zaproszeń na ciacho : 16
U nas blo tak, ze jak mala "dobila" do 12 miesiaca to jadla juz wszystko z "doroslych" rzeczy. Jedyne co zostalo to rano i wieczorem butla kaszki. W zaleznosci ile wypijala wytrzymywala na tym do obiadu, jesli nie, to dawalam jakis owoc. Na obiad dostawala to co my, a jak bylo mocno przyprawione to gotowalam cos innego.
Potem podwieczorek: zazwyczaj jogurt z owocami lub cos podobnego.
No i na noc butla Do rana spala jak aniol
I trzymalam sie zawsze jednego: zadnego podjadania miedzy posilkami, zadnych chrupek, wafelkow, biszkoptow - nic (wyjatkowo czasami jak bylismy np. w podrozy zbyt dlugo, to zeby ja czyms zajac)
Do picia ma swoja butelke ze slomka zawsze pelna wody
Potem podwieczorek: zazwyczaj jogurt z owocami lub cos podobnego.
No i na noc butla Do rana spala jak aniol
I trzymalam sie zawsze jednego: zadnego podjadania miedzy posilkami, zadnych chrupek, wafelkow, biszkoptow - nic (wyjatkowo czasami jak bylismy np. w podrozy zbyt dlugo, to zeby ja czyms zajac)
Do picia ma swoja butelke ze slomka zawsze pelna wody
aminka-
- Potrafię : pakowac walizki :)
Jestem z: : z miasta...
Dzieci : sliczna coreczka
Zaproszeń na ciacho : 27
U nas podobnie jak u Aminki (jak zwykle).
czyli w wieku 11,12 miesciecy Jessi jadla juz wszystko to co my za wyjatkiem tylko grzybow i grochu.Oczywiscie do tego owoce i deserki no i rano i wieczorem butla mleka.
Madusia i jesli Twoje dziecie zdrowe jest to nie patrz na przepisy zupek ze pol ziemniaka czy cos w tym stylu tylko ugotuj normalna zupe jarzynowa jak dla Was i mu poprostu daj,gwarantuje Ci ze nic mu nie bedzie.Jak sie boisz to daj mu troche a nastepnego dnia wiecej.
Moja Jessi wszystkie zupy jadla juz jak miala 6 miesiecy wlacznie z ogorkowa,kapusniakiem,pieczarkowa(bez pieczarek)krupnikiem,pomidorowa i wszystkimi innymi.
czyli w wieku 11,12 miesciecy Jessi jadla juz wszystko to co my za wyjatkiem tylko grzybow i grochu.Oczywiscie do tego owoce i deserki no i rano i wieczorem butla mleka.
Madusia i jesli Twoje dziecie zdrowe jest to nie patrz na przepisy zupek ze pol ziemniaka czy cos w tym stylu tylko ugotuj normalna zupe jarzynowa jak dla Was i mu poprostu daj,gwarantuje Ci ze nic mu nie bedzie.Jak sie boisz to daj mu troche a nastepnego dnia wiecej.
Moja Jessi wszystkie zupy jadla juz jak miala 6 miesiecy wlacznie z ogorkowa,kapusniakiem,pieczarkowa(bez pieczarek)krupnikiem,pomidorowa i wszystkimi innymi.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
prawie 11
Mama i corcia napisał:U nas podobnie jak u Aminki (jak zwykle).
6 miesięcy oooo rany,podziwiam.Ale każdy pediatra stwierdzi że to zdecydowanie za wcześnie dla tak małego dziecka.
Ja bym nigdy w życiu nie dała pieczarkowej ogórkowej ani kapuśniaku w wieku 6 miesięcy bo to jednak za ostre zupy jak dla takiego małego dziecka.
Ja jakaś kalendarzykowa jestem
anulaaa33-
- Potrafię : śmiać się :D
Jestem z: : Polski :D
Dzieci : 3 baby
Zaproszeń na ciacho : 133
Wiktorek jest zdrowy,nie jest alergikiem,bede musiala zaczac dawac mu normalnie jesc mam nadzieje,ze bedzie jadl "nasze"jedzenie z apetytem..
karmicie swoje dzieci o mniej wiecej tych samych godzinach??staracie sie??oprocz "Waszych" zup co dajecie dzieciom do jedzenia??
przepraszam,ze Was mecze
karmicie swoje dzieci o mniej wiecej tych samych godzinach??staracie sie??oprocz "Waszych" zup co dajecie dzieciom do jedzenia??
przepraszam,ze Was mecze
Madusia-
anulaaa33 napisał:Mama i corcia napisał:U nas podobnie jak u Aminki (jak zwykle).
6 miesięcy oooo rany,podziwiam.Ale każdy pediatra stwierdzi że to zdecydowanie za wcześnie dla tak małego dziecka.
Ja bym nigdy w życiu nie dała pieczarkowej ogórkowej ani kapuśniaku w wieku 6 miesięcy bo to jednak za ostre zupy jak dla takiego małego dziecka.
Ja jakaś kalendarzykowa jestem
Anulka wlasnie dwoch pediatrow powiedzialo mi ze moge stopniowo juz zupy podawac.
I zyje,ma sie dobrze i nigdy jej nic nie bylo
Mama i corcia-
Oczywiscie ja nic nikomu nie narzucambo kazda mama wie najlepiej
Mama i corcia-
Madusia napisał:Wiktorek jest zdrowy,nie jest alergikiem,bede musiala zaczac dawac mu normalnie jesc mam nadzieje,ze bedzie jadl "nasze"jedzenie z apetytem..
przepraszam,ze Was mecze
Ja zawsze staralam sie dawac jesc Jessi o tych samych porach,oczywiscie nie zawsze sie tak da,bo to zalezy od wielu czynnikow ale staralam sie i dalej to robie.
Mama i corcia-
Nio pewnie ja tam wole poczekać moja Amelka odrazu wszystko jadła słoiczkowe a dziewczyny nie chca wogóle ani zupek ani deserków
A kto wie może ogórkowa by im spasowała akurat
A kto wie może ogórkowa by im spasowała akurat
anulaaa33-
- Potrafię : śmiać się :D
Jestem z: : Polski :D
Dzieci : 3 baby
Zaproszeń na ciacho : 133
Nadii też w ciągu m-ca wyszło 6 ząbków co do gramatury to ja jakoś się jej specjalnie nie trzymam robie wszystko "na oko" ale jeśli chodzi o ogórkową.kapuśniak itp.to jeszcze nadal nie podaję ale zrobisz jak uważasz zaufaj intuicji i powodzenia życzęMadusia napisał:dziekuje ja przepisow mam pelno,problem jest taki,ze Wiktorek nie bardzo lubi jak ja gotuje:(( inna sprawa,ze nie wiem tez ile czego dawac no.w przepisie pisze ,zeby zupke zrobic z polowy ziemniaka i polowy marchewki-Wiktorek by sie tym w zyciu nie najadl,co do zabkow to tez do nie dawna nie mial dopiero teraz mu wyszly i ma ich juz 6(w ciagu miesiaca) i uczy sie teraz gryzc
Armelia1-
- Potrafię : dobrze gotować
Jestem z: : śląskie
Dzieci : córeczka Nadia
Zaproszeń na ciacho : 64
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: