Schabowe paluszki
3 posters
Strona 1 z 1
Schabowe paluszki
Składniki:
50dkg schabu bez kości
50dkg pieczarek
duża cebula
szklanka rosołu (może być z koncentratu)
sól, pieprz, przyprawa ziołowa, olej
1/2 szkl śmietany
mąka krupczatka do panierowania
Umyty i osuszony schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki panierujemy w mące wymieszanej z przyprawami i na 10 min stawiamy do lodówki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy paluszki,rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla! Na pozostałym tłuszczu ( jak trzeba to uzupełniamy olej) podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pieczarki i smażymy aż puszczą sok. Przekładamy do rondla ze schabem, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości ok. 15 minut przyprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę roztrzepaną z niewielką ilością mąki i zagotowujemy! Można podawać z ryżem lub ziemniakami jak kto woli a do tego surówka z pomidorków!
Trochę pracochłonne ale naprawdę smaczne ( nawet teściowej smakowało hi hi)
50dkg schabu bez kości
50dkg pieczarek
duża cebula
szklanka rosołu (może być z koncentratu)
sól, pieprz, przyprawa ziołowa, olej
1/2 szkl śmietany
mąka krupczatka do panierowania
Umyty i osuszony schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki panierujemy w mące wymieszanej z przyprawami i na 10 min stawiamy do lodówki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy paluszki,rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla! Na pozostałym tłuszczu ( jak trzeba to uzupełniamy olej) podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pieczarki i smażymy aż puszczą sok. Przekładamy do rondla ze schabem, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości ok. 15 minut przyprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę roztrzepaną z niewielką ilością mąki i zagotowujemy! Można podawać z ryżem lub ziemniakami jak kto woli a do tego surówka z pomidorków!
Trochę pracochłonne ale naprawdę smaczne ( nawet teściowej smakowało hi hi)
mama33-
- Potrafię : tańczyć oberka i nie tylko
Jestem z: : Warmii i Mazur
Dzieci : ukochany synek
Zaproszeń na ciacho : 123
Re: Schabowe paluszki
szkoda że tyle pracy trzeba w to włożyć bo ja kucharką to bardzo leniwą jestem ale.... lubię robić coś nowego więc pewnie wypróbuje
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Brzmi smacznie!
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
Za pierwszym razem rzeczywiście trochę czasu zajmuje przygotowanie ale efekt końcowy palce lizać przynajmniej mi smakuje!Marzena napisał:szkoda że tyle pracy trzeba w to włożyć bo ja kucharką to bardzo leniwą jestem ale.... lubię robić coś nowego więc pewnie wypróbuje
mama33-
- Potrafię : tańczyć oberka i nie tylko
Jestem z: : Warmii i Mazur
Dzieci : ukochany synek
Zaproszeń na ciacho : 123
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: