A krewetki to jak przyrządzić?
+8
agnese
Triss
rumianek :)
sylwia
Somsiadka
Marzena i Maja
aniaffff
Nitka
12 posters
Strona 1 z 1
A krewetki to jak przyrządzić?
Nigdy nie jadłam krewetek. Przenigdy.
Robiłyście kiedyś i macie sprawdzony przepis?
Robiłyście kiedyś i macie sprawdzony przepis?
Re: A krewetki to jak przyrządzić?
Nie robiłam i chyba nie mam zamiaru.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
Nie lubie owocow morza wogule a ryb nie jadam zbyt czesto bo ja zawsze mam osci nawet jak "napewno nie ma, w tej rybie nigdy nie ma osci"
wiec jem paluszki rybne, tunczyka z puszki i raz na pare lat w restauracji.
wiec jem paluszki rybne, tunczyka z puszki i raz na pare lat w restauracji.
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
i ja tezaniaffff napisał:Nie robiłam i chyba nie mam zamiaru.
bble fuj
nitka bedziesz to ... jesc?
Somsiadka-
- Potrafię : Zjesc kilo lodow na raz
Jestem z: : Zielona Góra
Dzieci : Hanuta i Bartek
Zaproszeń na ciacho : 4
Nie wzielabym sie za gotowanie takich cudow jakbym sie kiedys przelamala i zechciala to jesc. wole przyzadzenie pozostawic fachowcom, w tym przypadku.
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
Ja jad łam ale ktoś je smażył z papryką normalną i chili były bardzo ostre ale dobre mi najbardziej smakują te malutkie no i sałatki gotowe z krewetkami sa dobre
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
Uwielbiam owoce morza!!! Niestety w ciąży nie wolno ich jeść
Nie polecam krewetek koktajlowych do samodzielnych dań. Jak nazwa wskazuje nadają się one WYŁĄCZNIE do dań, gdzie stanowią dodatek (sałatka, pizza itp.). Zalatują trochę mułem i same nie stanowią atrakcji dla podniebienia.
Jako samodzielne danie (np. ciepła przystawkę, a nawet w ogóle kolację) polecam krewetki królewskie lub tygrysie. Są duże i sporo droższe od koktajlowych, ale w smaku ...po prostu niebo w gębie
Zwykle kupuję ok. 1/2 kg, albo na sztuki w zależności od wielkości. Lubię takie w pancerzykach, bo ładniej się prezentują na talerzu, no tylko wymagają obierania, ale to nic trudnego. Po prostu ciągnie się za ogonek.
Myję, osuszam, wrzucam na roztopione, ale niezbyt gorące MASŁO (naturalne, a nie żadna tam margaryna!), mieszam, żeby sparzyły się z każdej strony, wciskam co najmniej pół cytryny, kilka minut smażę, aż większość soku odparuje. Doprawiam mielonym chilli i świeżym, wyciśniętym czosnkiem. Krewetki nie powinny spędzić na patelni dłużej niż 10 minut (naprawdę duże max kilkanaście). Czym dłużej smażymy, tym twardsze się robią. Układam na talerzu, polewam masłem z patelni , ozdabiam posiekaną natką pietruszki. Podaję z bułeczką paryską.
Smacznego!
Lidl oferuje gotowe krewetki w pudełeczku po 25 dag w cenie ok. 15 zł. Czasem z nich korzystam, są naprawdę dobre. W prawdzie zawierają już jakiś tłuszczyk i przyprawy, ale wg. mnie trochę za mało. Zawsze dodaję trochę masła, cytryny i przypraw od siebie.
Nie polecam krewetek koktajlowych do samodzielnych dań. Jak nazwa wskazuje nadają się one WYŁĄCZNIE do dań, gdzie stanowią dodatek (sałatka, pizza itp.). Zalatują trochę mułem i same nie stanowią atrakcji dla podniebienia.
Jako samodzielne danie (np. ciepła przystawkę, a nawet w ogóle kolację) polecam krewetki królewskie lub tygrysie. Są duże i sporo droższe od koktajlowych, ale w smaku ...po prostu niebo w gębie
Zwykle kupuję ok. 1/2 kg, albo na sztuki w zależności od wielkości. Lubię takie w pancerzykach, bo ładniej się prezentują na talerzu, no tylko wymagają obierania, ale to nic trudnego. Po prostu ciągnie się za ogonek.
Myję, osuszam, wrzucam na roztopione, ale niezbyt gorące MASŁO (naturalne, a nie żadna tam margaryna!), mieszam, żeby sparzyły się z każdej strony, wciskam co najmniej pół cytryny, kilka minut smażę, aż większość soku odparuje. Doprawiam mielonym chilli i świeżym, wyciśniętym czosnkiem. Krewetki nie powinny spędzić na patelni dłużej niż 10 minut (naprawdę duże max kilkanaście). Czym dłużej smażymy, tym twardsze się robią. Układam na talerzu, polewam masłem z patelni , ozdabiam posiekaną natką pietruszki. Podaję z bułeczką paryską.
Smacznego!
Lidl oferuje gotowe krewetki w pudełeczku po 25 dag w cenie ok. 15 zł. Czasem z nich korzystam, są naprawdę dobre. W prawdzie zawierają już jakiś tłuszczyk i przyprawy, ale wg. mnie trochę za mało. Zawsze dodaję trochę masła, cytryny i przypraw od siebie.
rumianek :)-
- Potrafię : całe mnóstwo rzeczy :)
Jestem z: : Lublina
Dzieci : jedna kruszynka :)
Zaproszeń na ciacho : 31
nie lubie ryb
ale krewetki
mniam mniam
musza byuc z odpowiednim sosem moga byc smazone na glebokim tluszczu jak frytki albo pieczone na grilu
musi byc dobry sos
ale krewetki
mniam mniam
musza byuc z odpowiednim sosem moga byc smazone na glebokim tluszczu jak frytki albo pieczone na grilu
musi byc dobry sos
Triss-
- Potrafię : różnie
Jestem z: : podkarpacia
Dzieci : wspaniałacórka i następne w drodze
Zaproszeń na ciacho : 16
krewetki pycha
ale nigdy nie robilam,z racji ze mąż jest kuchażem on przygotowuje takie specyfiki
ale nigdy nie robilam,z racji ze mąż jest kuchażem on przygotowuje takie specyfiki
agnese-
- Potrafię : wiele
Jestem z: : FR
Dzieci : mam córeczkę
Zaproszeń na ciacho : 23
analfabetka ze mnie !!!!!! kucharzem oczywiscie "rz" sie pisze przepraszamagnese napisał:krewetki pycha
agnese-
- Potrafię : wiele
Jestem z: : FR
Dzieci : mam córeczkę
szkoda że moj nie jest kucharzem
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
Krewetki jak narazie jadlam tylko jako suszi czyli na surowo i bardzo mi smakowaly wiec nie wykluczone ze skusze sie kiedys na inne.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
Ja nie cierpię krewetek, ale za to Gabi i Tomek uwielbiają i jak mają ochotę zjeść to idą do teściowej i ona im przyrządza!
Niby robi to rewelacyjnie!
Niby robi to rewelacyjnie!
Joliczka-
- Potrafię : co nie co
Jestem z: : Nowa Sól
Dzieci : mam dwów wspaniałych synów
Zaproszeń na ciacho : 28
Somsiadka napisał:i ja tezaniaffff napisał:Nie robiłam i chyba nie mam zamiaru.
bble fuj
nitka bedziesz to ... jesc?
Popieram
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
MAjax-
Jestem z: : Warszawa
Dzieci : 1 sztuka męska