marynata do mieska z grila - pilnie poszukiwany przepis
4 posters
Strona 1 z 1
marynata do mieska z grila - pilnie poszukiwany przepis
potrzebuje jakiś dobry przepis na marynatę do mięska na grill kiedyś u znajomych jadłam pyszne mięsko a marynata była z winem musiała 24 h odstać... ale w necie jakos nie przemawiają do mnie te przepisy
może któraś z Was ma sprawdzony przepis...
może któraś z Was ma sprawdzony przepis...
Zwierzak2008-
- Potrafię : zdenerwować tatusia
Wiek : 48
Jestem z: : polska
Dzieci : córunia tatunia
Zaproszeń na ciacho : 11
Postów : 1253
Re: marynata do mieska z grila - pilnie poszukiwany przepis
.Marynata do mięsa drobiowego
Skład marynaty:
1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
cebula pokrojona w piórka
pokrajana łodyga selera naciowego
marchewka w kawałkach
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
.Marynata do dziczyzny
Skład marynaty:
300 ml czerwonego wina wytrawnego
owoc jałowca
sól
ziarna pieprzu
szczypta cukru.
Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin
Marynata do cielęciny
Skład marynaty:
1 szklanka octu winnego
3 łyżki białego wytrawnego wina
ziarna pieprzu
kilkanaście ziaren jałowca
sól
3 liście laurowe.
Mięso natrzeć rozkruszonymi ziarnami jałowca. Marynujemy 48 godzin.
5 ziaren pieprzu.
Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin
Chińska marynata do drobiu
Skład marynaty:
2 łyżki oleju
2 łyżki ostrego keczupu
¼ szklanka miodu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki tartego imbiru
¼ łyżeczki proszkowanego czosnku
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Drób marynujemy przez około 1 godzinę.
Marynata jabłkowi – imbirowa
Składniki:
¼ szklanki soku jabłkowego
1 łyżka tartego świeżego imbiru
¼ szklanki octu winnego
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki miodu
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny
Marynata do mięsa wołowego
Skład marynaty:
1szklanka przegotowanej ostudzonej wody
2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego.
Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin
Marynata miodowa do steków
Skład marynaty:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
Marynujemy steki od 1 – 12 godzin
Skład marynaty:
1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
cebula pokrojona w piórka
pokrajana łodyga selera naciowego
marchewka w kawałkach
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
.Marynata do dziczyzny
Skład marynaty:
300 ml czerwonego wina wytrawnego
owoc jałowca
sól
ziarna pieprzu
szczypta cukru.
Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin
Marynata do cielęciny
Skład marynaty:
1 szklanka octu winnego
3 łyżki białego wytrawnego wina
ziarna pieprzu
kilkanaście ziaren jałowca
sól
3 liście laurowe.
Mięso natrzeć rozkruszonymi ziarnami jałowca. Marynujemy 48 godzin.
5 ziaren pieprzu.
Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin
Chińska marynata do drobiu
Skład marynaty:
2 łyżki oleju
2 łyżki ostrego keczupu
¼ szklanka miodu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki tartego imbiru
¼ łyżeczki proszkowanego czosnku
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Drób marynujemy przez około 1 godzinę.
Marynata jabłkowi – imbirowa
Składniki:
¼ szklanki soku jabłkowego
1 łyżka tartego świeżego imbiru
¼ szklanki octu winnego
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki miodu
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny
Marynata do mięsa wołowego
Skład marynaty:
1szklanka przegotowanej ostudzonej wody
2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego.
Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin
Marynata miodowa do steków
Skład marynaty:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
Marynujemy steki od 1 – 12 godzin
Sandy38-
- Potrafię : Służyć medyczną wiedzą,uwielbiam piec ciasta
Wiek : 52
Jestem z: : Ty..../Śląsk
Dzieci : Maja 5 l. i Alicja 3 l.
Zaproszeń na ciacho : 21
Postów : 347
Re: marynata do mieska z grila - pilnie poszukiwany przepis
łopatko.... ale tego jest wszystkie wypróbowałaś...???
Sandy ta chińska może być fajna tylko kurde nie wiem ile marynować bo raz napisałaś że przez godzinę raz że kilkanaście
Sandy ta chińska może być fajna tylko kurde nie wiem ile marynować bo raz napisałaś że przez godzinę raz że kilkanaście
Zwierzak2008-
- Potrafię : zdenerwować tatusia
Wiek : 48
Jestem z: : polska
Dzieci : córunia tatunia
Zaproszeń na ciacho : 11
Postów : 1253
Re: marynata do mieska z grila - pilnie poszukiwany przepis
Zwierzaku, tu jest przepis na marynatę którego używała moja siostra na grilla( tylko nie dodawała jałowca). znalazła go na internecie na stronce: http://www.wielkiezarcie.com/przepis2827.html
ale jadłam karkówkę z tej marynaty i była pyszniutka:
12 łyżek stołowych oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 cebula (mała fi ok. 4 cm)
1 łyzka stołowa ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej (w proszku)
2 ziarenka jałowca
pieprz
1 łyżka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek
Oliwę z oliwek wlać do pojemnika, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegete i dobrze wymieszać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozgnieść, ziarenka jałowca równierz rozgnieść.
Karkówkę rozbić nieco ręką i dobrze obtoczyć w marynacie, zostawić na kilka godzin w chłodziarce (najlepiej przygotować wieczorem przeddzień smażenia).
ale jadłam karkówkę z tej marynaty i była pyszniutka:
12 łyżek stołowych oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 cebula (mała fi ok. 4 cm)
1 łyzka stołowa ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej (w proszku)
2 ziarenka jałowca
pieprz
1 łyżka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek
Oliwę z oliwek wlać do pojemnika, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegete i dobrze wymieszać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozgnieść, ziarenka jałowca równierz rozgnieść.
Karkówkę rozbić nieco ręką i dobrze obtoczyć w marynacie, zostawić na kilka godzin w chłodziarce (najlepiej przygotować wieczorem przeddzień smażenia).
dagolis-
- Wiek : 73
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
Postów : 2524
Re: marynata do mieska z grila - pilnie poszukiwany przepis
Czas marynowania zależy od mięska ,dlatego różny czas marynowania.
W przypadku chińskiej do drobiu jest to 1 godz.
W przypadku chińskiej do drobiu jest to 1 godz.
Sandy38-
- Potrafię : Służyć medyczną wiedzą,uwielbiam piec ciasta
Wiek : 52
Jestem z: : Ty..../Śląsk
Dzieci : Maja 5 l. i Alicja 3 l.
Zaproszeń na ciacho : 21
Postów : 347
Re: marynata do mieska z grila - pilnie poszukiwany przepis
a ja znam lepszy sposób - idę do lidla kupuję przyprawę grilową mieszam ją z oliwą "maczam" mięsko najlepiej karkówkę zostawiam w lodówce na 3 -4 godzin i gotowe pychota
Marzena-
- Potrafię : :)
Wiek : 45
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Postów : 1551
Strona 1 z 1
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach