Pizza
+3
agnese
Nitka
Marzena i Maja
7 posters
Strona 1 z 1
Pizza
Spinacz prosi o przepis i o to on:
dodam ze kazdy lubi inne ciasto i mozna smialo zmieniac proporcje, ja za kazdym razem robie troche inaczej.
przpis zasadniczy sciagniety od znajomej
30g drozdzy
pol szklanki oleju moze byc slonecznikowy czy oliwa
kilo maki
lyzka soli
ciepla woda
rozrabiamy drozdze w cieplej wodzie i na zmiane dodajemy make i wode az zuzyjemy make i powstalo gladkie gumowate ciasto.
odstawiamy na ok.3godzin
rozwalkowac lub recznie rozciagac do rozmiaru blachy i dekorowac czym sie komu podoba
pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku kilkanascie minut
nie napisze dokladniej bo kazda kuchenka inna
generalnie z wierzchu powinno byc chrupiace a w srodku miekkie lecz dopieczone.
ja za zwyczaj wygrzebuje troche wnetrz zeby sprawdzic czy dopieczone.
Ostatnio na imprezie robilam z 100g drozdzy 2kg maki szklanki oleju i 2 lyzek soli, wyszly ponad dwie blachy i jak dla mnie troche za grube ciasto.
takze ten pierwszy przepis starcza na spokojnie na jedna blache a jak ktos chce bardzo cienkie to i na dwa ale cieszko rozwalkowac ciasto bo jak guma wraca do formy....
sie rozpisalam, ciekawe czy wedlug tego elaboratu da sie upiec pizze
czy ktos sobie zyczy przepis na dekoracje?
dodam ze kazdy lubi inne ciasto i mozna smialo zmieniac proporcje, ja za kazdym razem robie troche inaczej.
przpis zasadniczy sciagniety od znajomej
30g drozdzy
pol szklanki oleju moze byc slonecznikowy czy oliwa
kilo maki
lyzka soli
ciepla woda
rozrabiamy drozdze w cieplej wodzie i na zmiane dodajemy make i wode az zuzyjemy make i powstalo gladkie gumowate ciasto.
odstawiamy na ok.3godzin
rozwalkowac lub recznie rozciagac do rozmiaru blachy i dekorowac czym sie komu podoba
pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku kilkanascie minut
nie napisze dokladniej bo kazda kuchenka inna
generalnie z wierzchu powinno byc chrupiace a w srodku miekkie lecz dopieczone.
ja za zwyczaj wygrzebuje troche wnetrz zeby sprawdzic czy dopieczone.
Ostatnio na imprezie robilam z 100g drozdzy 2kg maki szklanki oleju i 2 lyzek soli, wyszly ponad dwie blachy i jak dla mnie troche za grube ciasto.
takze ten pierwszy przepis starcza na spokojnie na jedna blache a jak ktos chce bardzo cienkie to i na dwa ale cieszko rozwalkowac ciasto bo jak guma wraca do formy....
sie rozpisalam, ciekawe czy wedlug tego elaboratu da sie upiec pizze
czy ktos sobie zyczy przepis na dekoracje?
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Wiek : 39
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
Postów : 2104
Re: Pizza
aż kilo mąki
agnese-
- Potrafię : wiele
Wiek : 41
Jestem z: : FR
Dzieci : mam córeczkę
Zaproszeń na ciacho : 23
Postów : 1559
Re: Pizza
Przepis dość prosty, ale te kilo mąki to faktycznie spora ilość!
Joliczka-
- Potrafię : co nie co
Wiek : 43
Jestem z: : Nowa Sól
Dzieci : mam dwów wspaniałych synów
Zaproszeń na ciacho : 28
Postów : 1730
Re: Pizza
marzenko to cos podobnego jak to co Gosia dawała na pażdziernikowkach???ja robilam prze pół porcji dzielilam na 3 rowne czesci i nie wałkowałam tylko rekami rozciągalam po blasze iw ychodzilo mi 3 i były super cienkie
na to dawalam sos pomidorowy doprawiany róznymi przyprawami na to pieczkarki troche wedliny pokropjonej w paski troche parowki tez pokrojonej na cienkie kółeczka do tego kukurydze i ser zapiekałam 20 min pierwsze 10 min w 200stopniach nasteone 10 w 180 zeby ciasto od srodka bylo super a z wierzchiu sie nie przywedzilo:) dokładne proporcje ciasta napisze pózniej bo ide nalozyc farbe:)i poszukam przepisu:)
na to dawalam sos pomidorowy doprawiany róznymi przyprawami na to pieczkarki troche wedliny pokropjonej w paski troche parowki tez pokrojonej na cienkie kółeczka do tego kukurydze i ser zapiekałam 20 min pierwsze 10 min w 200stopniach nasteone 10 w 180 zeby ciasto od srodka bylo super a z wierzchiu sie nie przywedzilo:) dokładne proporcje ciasta napisze pózniej bo ide nalozyc farbe:)i poszukam przepisu:)
Nieznajoma-
- Potrafię : wszystko
Wiek : 37
Jestem z: : polski
Dzieci : 1 drugie w drodze ;)
Zaproszeń na ciacho : 80
Postów : 3810
Re: Pizza
i o choty mi narobiłyście koleżanki drogie
Krasnoludkowa dama-
- Potrafię : szyć
Wiek : 49
Jestem z: : Kraków
Dzieci : trójka!!!
Zaproszeń na ciacho : 5
Postów : 40
Re: Pizza
wiec ok pizza na 2 blachy-cienkie ciasto:::
1/2kg mąki.
15dag drożdzy
szkalnka wody przegotowanej ciepłej-rozpuscic w niej drożdze
1łyzeczka soli
1/2szkl.oleju
wszystko mieszac ciatso musi byc lekko kleiste jesli nie jest dolewac wod jeszcze:)
1/2kg mąki.
15dag drożdzy
szkalnka wody przegotowanej ciepłej-rozpuscic w niej drożdze
1łyzeczka soli
1/2szkl.oleju
wszystko mieszac ciatso musi byc lekko kleiste jesli nie jest dolewac wod jeszcze:)
Nieznajoma-
- Potrafię : wszystko
Wiek : 37
Jestem z: : polski
Dzieci : 1 drugie w drodze ;)
Zaproszeń na ciacho : 80
Postów : 3810
Re: Pizza
jakie wy jestescie zdlone i te przepisy takie znacie fajne.... ja jakos nie mam wiary w swoje zdolnosci kulinarne....
karolutka-
- Potrafię : wszystko po troszkę :)
Wiek : 41
Jestem z: : Wrocław
Dzieci : Olga :) 30.01.08
Zaproszeń na ciacho : 2
Postów : 193
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach