Plesniawki - sposoby leczenia
+11
Monika i Roksanka
becia
Marzena
dagolis
aniaffff
MAjax
Zwierzak2008
Marzena i Maja
Nitka
gonialbn
Somsiadka
15 posters
Strona 1 z 1
Plesniawki - sposoby leczenia
Baby, co na plesniawki mozecie doradzic?? jak dlugo trwa leczenie i czy jest bolesne dla malca?
Somsiadka-
- Potrafię : Zjesc kilo lodow na raz
Jestem z: : Zielona Góra
Dzieci : Hanuta i Bartek
Zaproszeń na ciacho : 4
Re: Plesniawki - sposoby leczenia
Ja zaopatrzyłam się w Aphtin,ale jeszcze nie musiałam stosować.
gonialbn-
- Potrafię : stanąć na głowie
Jestem z: : ?
Dzieci : !
Zaproszeń na ciacho : 16
Sama jestem ciekawa ile trwa leczenie, bo Kondek od wczoraj ma dwie w buzi... Jestem złą matką, powtarzam to sobie codziennie :( Może miewał wcześniej a ja tego nie widziałam?? te dwie i tak zauważyła niania a nie ja!
trzeba zakwaszac organizm, jak karmicie mozecie brac np citrosept to utrudnia takim paskudom jak plesniawki zycie. nie wiem czy mozna to dac dzieciom a moze jest cos podobnego dla dzieci.
Marzena i Maja-
- Potrafię : gotowac, zrozumiec dzieci, pomagac, spac
Jestem z: : Szklarska Poreba
Dzieci : Maja Emilia
Zaproszeń na ciacho : 35
hmm ostatnio przerabiałam tzn to coś było podobne do pleśniawek.. Aphtin to raczej zapobiegawczo bo w leczeniu podobno słaby ale super jest Nystatyna czy jakoś tak to jest na receptę proszek do sporządzania zawiesiny po dwóch dawkach wszystko zniknęło... a słyszałam ze podobno można przecierać szkrabowi płynem do płukania tantum verde kupiłam ale nie wyprobowałam bo po tym na N przeszło
Zwierzak2008-
- Potrafię : zdenerwować tatusia
Jestem z: : polska
Dzieci : córunia tatunia
Zaproszeń na ciacho : 11
we wtorek mówiła u nas w szkole rodzenia położna o pleśniawkach. Trzeba polać gazik bodajże aftinem i przecierać kilka razy dziennie każdą pleśniawkę i bardzo dbać wtedy o higienę bufetu
MAjax-
Jestem z: : Warszawa
Dzieci : 1 sztuka męska
Zaproszeń na ciacho : 23
My jak Filipek miał pleśniawki , miał wtedy ok pół roku, uzywaliśmy aphtin. Raczej słabo schodziły. Nestatyna jest podobno dobra.
Trzeba dbać o higienę ust ( wyparzać smoczki itp )
Trzeba dbać o higienę ust ( wyparzać smoczki itp )
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
apthin działał u nas słabo.
pomogła Nystatyna ( wypisywana przez lekarza na recepte) stosowana na zmianę z płynem Tantum Verde- na gazik i przecierać tak jak apthinem. po dwóch dniach nie było śladu
pomogła Nystatyna ( wypisywana przez lekarza na recepte) stosowana na zmianę z płynem Tantum Verde- na gazik i przecierać tak jak apthinem. po dwóch dniach nie było śladu
dagolis-
Jestem z: : Wawa
Dzieci : Julia
Zaproszeń na ciacho : 51
Somsiadka tutaj też dziewczyny pisały na ten temat.
http://www.nie-zla-mama.com/nasze-sodkie-niewinitka-f26/znowu-te-pleniawki-t386.htm?highlight=ple%c5%9bniawki
Matiemu pomogło tylko jedno - może to dziwnie zabrzmi ale usłyszałam to od mamy i nie tylko - tak jak pisała M&M zakwaszanie - u nas było moczem tak tak.... Mati gdy zrobił siusiu na pieluszkę tetrową np przy przewijaniu czekałam i tą mokrą (wilgotną) pieluszką przecierałam buźkę. Kilka dni chyba 2 i pomogło pozbyliśmy się ich już )) mam nadzieję że na zawsze...
Powodzenia
http://www.nie-zla-mama.com/nasze-sodkie-niewinitka-f26/znowu-te-pleniawki-t386.htm?highlight=ple%c5%9bniawki
Matiemu pomogło tylko jedno - może to dziwnie zabrzmi ale usłyszałam to od mamy i nie tylko - tak jak pisała M&M zakwaszanie - u nas było moczem tak tak.... Mati gdy zrobił siusiu na pieluszkę tetrową np przy przewijaniu czekałam i tą mokrą (wilgotną) pieluszką przecierałam buźkę. Kilka dni chyba 2 i pomogło pozbyliśmy się ich już )) mam nadzieję że na zawsze...
Powodzenia
Marzena-
- Potrafię : :)
Jestem z: : okolic stolicy
Dzieci : słodziak Mati :)
Zaproszeń na ciacho : 31
Marzena napisał:
Matiemu pomogło tylko jedno - może to dziwnie zabrzmi ale usłyszałam to od mamy i nie tylko - tak jak pisała M&M zakwaszanie - u nas było moczem tak tak.... Mati gdy zrobił siusiu na pieluszkę tetrową np przy przewijaniu czekałam i tą mokrą (wilgotną) pieluszką przecierałam buźkę.
też o tym słyszałam, że to naprawdę dobrze działa!!!
ale sama jednak nie zdecydowałam sie na takie leczenie. jakoś nie mogłam się przemóc...
dagolis-
a ja się przemogłam jak widziałam jak Matiemu przeszkadzają te okropne pleśniawki chciałam zrobić wszystko byle by mu pomogło
Marzena-
pewnie gdyby mojej nie pomogły te lekarstwa to też bym spróbowała. Matka dla dobra swojego dziecka jest w stanie zrobić naprawdę więcej niż nam sie czasem wydaje.Marzena napisał:a ja się przemogłam jak widziałam jak Matiemu przeszkadzają te okropne pleśniawki chciałam zrobić wszystko byle by mu pomogło
dagolis-
Ja tez o tym słyszałam i nie uważam żeby stosowanie moczu dziecka dla jego dobra było czymś złym i niestosownym. Najważniejsze że pomogło.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
kurcze gdzieś napisałam o pleśniawkach ale mi wcięło
becia-
- Potrafię : ciągle uczę się czegoś nowego
Jestem z: : Wyszkowa
Dzieci : Patrycja i Maja
my też niedawno przyszłyśmy pleśniawki ale nystatyna nie pomogła wręcz przeciwnie dostałysmy za to syrop który wstrzykiwałam małej do bużki i jak ręką odjął drugiego dnia ani śladu FLUMYCOL
becia-
Marzena napisał:
Powodzenia
Ta metoda ponoć jest dobra również na źle gojące się rany i pryszcze czy trądzik i na coś tam jeszcze, moja koleżanka to u swoich dzieci stosowała
MAjax-
Ja też miałam ten syrop ale po nim niestety pleśniawki wracały :( średnio 2 -3 tyg spokoju i znowu się pojawiały dlatego zrobiłam to co zrobiłam i Mati ma z głowy pleśniawki już kilka dobrych miesiecybecia napisał:my też niedawno przyszłyśmy pleśniawki ale nystatyna nie pomogła wręcz przeciwnie dostałysmy za to syrop który wstrzykiwałam małej do bużki i jak ręką odjął drugiego dnia ani śladu FLUMYCOL
Marzena-
U nas też jak narazie cicho nie było powrotu paskudztwa i niech tak zostanie
becia-
a sprubujcie woda po kapieli moja nigdy niie miala p;esniawek ale zawsze ssala gąbke w kapieli momo ze zabieralam zawsze sie jakos napila moja znjaoma taks leczyla i ponoc przeszlo czy to dziala niestety nie moge zagwarantowac w zadnym stopniu:( pamietajcie jednak zeby dziecku nie ztrzec plesniawki lecz jedynie przkladac jakis preparat namoczony na wate lub patyczki do uszu bo jesli sie zatrze to podobno bardzo to dzecko boli ii nawet krwawia:(((
Monika i Roksanka-
- Potrafię : wybaczać
Jestem z: : Ciężkowice
Dzieci : jedno
Zaproszeń na ciacho : 0
Re.Pleśniawki
Moje dziewczynki nie miały pleśniawek ,może to tylko zbieg okoliczności ,ale moja znajoma pediatra poleciła by po każdym karmieniu [,czy to piersią czy butelką ] podać po 20 minutach po karmieniu dziecku na języczek 1-2 łyżeczki przegotowanej wody ,by jak to określiła samo oczyściło buzię
Sandy38-
- Potrafię : Służyć medyczną wiedzą,uwielbiam piec ciasta
Jestem z: : Ty..../Śląsk
Dzieci : Maja 5 l. i Alicja 3 l.
Zaproszeń na ciacho : 21
nie zachłyśnie się od łyżeczki?
MAjax-
Jeśli podajemy powoli ,to nie ma takiej możliwości że się zachłyśnie.
Sandy38-
Sandy to brzmi logicznie z ta woda, bo na czystym jezyczku i policzkach by sie raczej plesniawka nie zrobila.
Marzena i Maja-
Jeśli ktoś się boi podawać łyżeczką ,to można ją zastąpić kroplomierzem[tak robi się w przypadku wcześniaków]
Sandy38-
albo taka strzykawka na leki (moze to wlasnie o tym mowisz bo nie wiem co to kroplomierz) i nie na wprost tylko bokiem w strone policzka.
Marzena i Maja-
Kondek wczoraj dostał 2 opakowania Nystatyny do wypędzlowania buźki. Jak się pędzluje u malucha pyszczek?? I czym?
ja bym namoczyla tetrowke czysta i nalozyla na palec, i tak jakos naniosla ta nystatyne.
bo z prawdziwym pedzlem tego nie widze u malca.
bo z prawdziwym pedzlem tego nie widze u malca.
Marzena i Maja-
Pędzlowanie można zrobić za pomocą jałowego gazika nałożonego na palec-.Inna metoda gazik nawijamy na szpatułkę kupioną w aptece ,dół gazika mocujemy bawełnianym przylepcem by się nie zsunął. zamoczyć w nystatynie i do dzieła .Lub jeśli dziecko korzysta z smoczka to można przed podawaniem "zamoczyć" w nystatynie
Sandy38-
Ooo, coś dla nas. Dziękuję Sandy!Sandy38 napisał:Lub jeśli dziecko korzysta z smoczka to można przed podawaniem "zamoczyć" w nystatynie
Zła kobieta ze mnie........
dochrapaliśmy się i my pleśniawek :(
Wczoraj zobaczyłam w buźce biały nalot, przemyłam przy akompaniamencie wrzasków i dzisiaj pojawił się znowu czyli to chyba pleśniawki.
Nie wiem co mam zrobić bo apteki i przychodnie są dzisiaj i jutro pozamykane.
Nie zaopatrzyłam się też wcześniej ,,na zapas,, w żaden środek na takie cuda. Piernik nigdy nie mial żadnych atrakcji w buziaku więc myślałam że nas to nie dotyczy i mam pustą apteczkę.
Baby....... jaka za mnie durna matka
dochrapaliśmy się i my pleśniawek :(
Wczoraj zobaczyłam w buźce biały nalot, przemyłam przy akompaniamencie wrzasków i dzisiaj pojawił się znowu czyli to chyba pleśniawki.
Nie wiem co mam zrobić bo apteki i przychodnie są dzisiaj i jutro pozamykane.
Nie zaopatrzyłam się też wcześniej ,,na zapas,, w żaden środek na takie cuda. Piernik nigdy nie mial żadnych atrakcji w buziaku więc myślałam że nas to nie dotyczy i mam pustą apteczkę.
Baby....... jaka za mnie durna matka
rossi82-
- Potrafię : zrobić bardzo smacznego zakalca ;)
Jestem z: : Szkocji
Dzieci : jedna sztuka ;)
Zaproszeń na ciacho : 68
Rossi ja proponuję dość kontrowersyjną metodę wiesz jaką. Nie trzeba iść do apteki
Marzena-
Kochane na srodki takie jak Nystatyna czy flumycol trzeba uwazac i podawac jak juz naprawde nic nie dziala. Oba to najzwyklejsze srodki przeciwgrzybicze, a Nystatyna jest glownym skladnikiem antybiotyku (tez przeciwgrzybiczego) - dlatego jest na recepte.
Amirka miala kiedys wirusa (ja myslalam, ze sobie pupe odparzyla, bo tak to wygladalo - a to byla odmiana grzybicy) i wtedy dostala te srodki doustnie i do smarowania.
Dlatego plesniawki tez moga po tym nie schodzic.
Amirka miala kiedys wirusa (ja myslalam, ze sobie pupe odparzyla, bo tak to wygladalo - a to byla odmiana grzybicy) i wtedy dostala te srodki doustnie i do smarowania.
Dlatego plesniawki tez moga po tym nie schodzic.
aminka-
- Potrafię : pakowac walizki :)
Jestem z: : z miasta...
Dzieci : sliczna coreczka
Zaproszeń na ciacho : 27
PS. wtedy dostala te lekarstwa w ostatecznosci, bo wyjezdzalismy na urlop i zeby jej sie nie pogorszylo, bo lekarz powiedzial, ze to bardzo silne srodki.
aminka-
Ok, spróbowałam z moczem. Przyznam że gdybym wiedziała o otwartej aptece bym się na to nie zdecydowała
Jednak metoda jest w porządku, buzia wygląda o niebo lepiej
Jednak metoda jest w porządku, buzia wygląda o niebo lepiej
rossi82-
no widzisz bardzo się cieszę że pomogło
Marzena-
ewentualnie mozesz tez cytryna lub octem sprobowac, rowniez dzialaja przeciwgrzybicznie i zakwaszajaco.
ale terapii moczowej nie ma sie co bac ani brzydzic.
ale terapii moczowej nie ma sie co bac ani brzydzic.
Marzena i Maja-
Marzena-
Jesteście kochane, co ja bym bez Was zrobiła
rossi82-
Rossi po to tu jesteśmy
Marzena-
Sluchajcie, bo ja juz sie zakrecilam. Czy plesniawki u bobasa to to samo co afty? Czy to boli? Czy to nie szczypie smarowanie np. moczem czy innymi specyfikami?
aminka-
A jak... Afty i pleśniawki
Afty to zmiany zapalne w jamie ustnej, występujące na dziąsłach, języku i błonie śluzowej policzków. Mają postać drobych owrzodzeń otoczonych czerwoną aureolką. Są bardzo bolesne.
Żeby zmniejszyć ból, należy podawać jedzenie rozdrobnione (budynie, kisiele, kleik, kaszkę, zupy - możliwie unikać kwaśnych produktów i napojów.
Pleśniawki to białawe naloty w buzi, wywoływane przez drożdżaki. Wyglądają jak resztki mleka, które przylepiły się do wewnętrznej strony policzków, dziąseł lub podniebienia. Pleśniawkami dziecko zaraża się od matki (ssąc zainfekowaną pierś albo oblizany przez nią smoczek). Infekcja nie jest niebezpieczna, ale może sprawiać ból, uniemożliwiając jedzenie. Powodem mogą być leki wziewne, dlatego po każdej aplikacji należy przepłukać buzię.
Leczenie: pleśniawki należy przemywać aftinem lub nystatyną w płynie, można je pocierać jałowym wacikiem nawiniętym na palec. Pomocna może być też gencjana zakraplana do buzi. Ja czasami psikami buzię tantum verde w aerozolu. U starszych dzieci można płukać buzię naparem z szałwii (2 saszetki zalewa się szklanką wrzątku i płucze zimnym płynem), albo płynami odkażającymi - septosanem czy dentoseptem. Afty można też smarować sacholem.
Jeśli do aft dojdzie zaczerwieniona śluzówka jamy ustnej i gorączka, to mamy do czynienia z zapaleniem jamy ustnej. Dziecko odmawia jedzenia, jest marudne, płacze, że boli je buzia. Może mieć nieprzyjemny zapach z ust. Wtedy często konieczny jest antybiotyk. Choroba może trwać nawet tydzień. Jeśli dziecko nie chce jeść, pilnujmy tylko, żeby dużo piło.
Afty to zmiany zapalne w jamie ustnej, występujące na dziąsłach, języku i błonie śluzowej policzków. Mają postać drobych owrzodzeń otoczonych czerwoną aureolką. Są bardzo bolesne.
Żeby zmniejszyć ból, należy podawać jedzenie rozdrobnione (budynie, kisiele, kleik, kaszkę, zupy - możliwie unikać kwaśnych produktów i napojów.
Pleśniawki to białawe naloty w buzi, wywoływane przez drożdżaki. Wyglądają jak resztki mleka, które przylepiły się do wewnętrznej strony policzków, dziąseł lub podniebienia. Pleśniawkami dziecko zaraża się od matki (ssąc zainfekowaną pierś albo oblizany przez nią smoczek). Infekcja nie jest niebezpieczna, ale może sprawiać ból, uniemożliwiając jedzenie. Powodem mogą być leki wziewne, dlatego po każdej aplikacji należy przepłukać buzię.
Leczenie: pleśniawki należy przemywać aftinem lub nystatyną w płynie, można je pocierać jałowym wacikiem nawiniętym na palec. Pomocna może być też gencjana zakraplana do buzi. Ja czasami psikami buzię tantum verde w aerozolu. U starszych dzieci można płukać buzię naparem z szałwii (2 saszetki zalewa się szklanką wrzątku i płucze zimnym płynem), albo płynami odkażającymi - septosanem czy dentoseptem. Afty można też smarować sacholem.
Jeśli do aft dojdzie zaczerwieniona śluzówka jamy ustnej i gorączka, to mamy do czynienia z zapaleniem jamy ustnej. Dziecko odmawia jedzenia, jest marudne, płacze, że boli je buzia. Może mieć nieprzyjemny zapach z ust. Wtedy często konieczny jest antybiotyk. Choroba może trwać nawet tydzień. Jeśli dziecko nie chce jeść, pilnujmy tylko, żeby dużo piło.
Sandy38-
Dzieki za info. Jak bola afty to wiem niestety z wlasnego doswiadczenia, ale zastanawialam sie jak to jest z plesniawkami. Nie widzaialm ich nigdy "na zywo". Na szczescie malej sie do tej pory nie przytrafily. Po lekturze watku wiem przynajmniej jaj je skutecznie unicestwic jesliby sie pojawily (tfu tfu)
aminka-
Aphtin a jak to nie pomoze to ponoc rozcienczona galicjana pomaga na bank
pszczolka-
- Potrafię : ;)
Jestem z: : Gdynia
Dzieci : Tosiulka
Zaproszeń na ciacho : 1
galicjana? czy to chodzi o gencjane?
MAjax-
Na pewno chodzi o to:
GENCJANA FIOLET ROZTWÓR WODNY 1%
Postać:
PŁYN
Nazwa międzynarodowa: Methylrosanilinum
Producent: GEMI
Opakowanie: 20 G
Skład:
100 g preparatu zawiera 1 g chlorku sześciometylo-p-rozaniliny. (Methylrosanilinii chloridum)
W skład podłoża wchodzą: etanol 95, woda dejonizowana. (Ethanolum 95, Aqua purificata)
Działanie:
Preparat wykazuje działanie przeciwbakteryjne, odkażające, osuszające. Wskazany do dezynfekcji w stanach zapalnych skóry, ranach sączących i owrzodzeniach.
Fiolet gencjany nie jest szkodliwy i powinien być stosowany przez kilka dni (3-4).
GENCJANA FIOLET ROZTWÓR WODNY 1%
Postać:
PŁYN
Nazwa międzynarodowa: Methylrosanilinum
Producent: GEMI
Opakowanie: 20 G
Skład:
100 g preparatu zawiera 1 g chlorku sześciometylo-p-rozaniliny. (Methylrosanilinii chloridum)
W skład podłoża wchodzą: etanol 95, woda dejonizowana. (Ethanolum 95, Aqua purificata)
Działanie:
Preparat wykazuje działanie przeciwbakteryjne, odkażające, osuszające. Wskazany do dezynfekcji w stanach zapalnych skóry, ranach sączących i owrzodzeniach.
Fiolet gencjany nie jest szkodliwy i powinien być stosowany przez kilka dni (3-4).
Sandy38-
mojej znajomej lekarka kazała smarować sutki GENCJANĄ jak mała dostała pleśniawek..... dziwnie to wyglądało takie fioletowe cycusie. a do tego potem mała miała buźkę fioletową od ssania
to już lepiej chyba by było bezpośrednio w buźce u malucha posmarować...
to już lepiej chyba by było bezpośrednio w buźce u malucha posmarować...
dagolis-
Rossi i jak?
Marzena i Maja-
Strona 1 z 1