Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
Kwiecień 2024
PonWtoSroCzwPiąSobNie
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar

WAŻNE LINKI
2008-2010
DESIGN
BY NITKA

Pasztet mięsny

Go down

Pasztet mięsny Empty Pasztet mięsny

Pisanie by Sandy38 Czw 17 Wrz 2009, 09:39

Pasztet babuni
Składniki

* ok. 70 dag boczku
* 30 dag wątróbki
* sól
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego

* 2-3 liście laurowe
* 3 większe cebule (można zmniejszyć ilość)
* smalec
* majeranek

Opis przygotowania
Podstawową zasadą obowiązującą przy przyrządzaniu pasztetu, o której należy zawsze pamiętać, są proporcje - zawsze bierzemy 2/3 boczku i 1/3 wątróbki (najdelikatniejsza jest drobiowa).
Boczek kroimy na mniejsze cząstki. Gotujemy wraz z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy boczek się gotuje podsmażamy na smalcu wątróbkę, następnie cebulę. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia. Pamiętajmy, że nie możemy wylać wywaru z boczku, gdyż będzie nam potrzebny. Następnie wszystko mielimy - boczek, wątróbkę i cebulę. Doprawiamy solą i majerankiem, który powinien być wyczuwalny. Dolewamy trochę wywaru pozostałego po ugotowaniu boczku, w takiej ilości, aby pasztet był w miarę zawiesisty. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym ok. 30-40 minut.

Pasztet mięsny II

Składniki

* 1,40kg mięsa - minimum 3 gatunki
W wersji bazowej są to: rosołowe wołowe + wieprzowiny kawałek z tłuszczem, np. łopatka + cielęcina. Gdy mięso za chude, to dodać 40 dag słoniny, boczku surowego lub podgardla.
* 20 dag wątroby
* 2 suszone grzyby
* 2 cebule
* 2 listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, seler
* 4 jajka
* pół gałki muszkatołowej
* suszony cząber
* 2 i pół suche bułki
* suszony cząber
* można dodać suszonych ziół: tymianek, bazylia, estragon

Wskazówki

* Mięso pokroić w kostkę. Wrzucić do gara i zalać zimną wodą (nie za dużo).
Do gotowania wrzucić seler, cebulę, listki, bobki, grzyby, sól.
Na wolnym ogniu gotować do miękkości, ok. 3 godziny, w pół przykryciu.
* Gdy się zagotuje, usunąć warzywa. Pozostawić mięso z wywarem do wystygnięcia.
Włożyć suche bułki, by wciągały wywar.
* Zemleć masę mięsną przez maszynkę, razem z bułkami i sosem. Minimum 2-3 razy.
* Ubić jajka. Dodać do masy razem z przyprawami i ziołami. Nie żałować.
Wyrabiać masę rękoma aż będzie odchodziła od ręki.[lub łyżką]
* Formy keksowe, wysokie wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli nie chcemy papierem, to same formy dokładnie wytłuścić olejem). Wysypać wnętrze form grubo bułką tartą. Wyłożyć masę. Wierzch ugładzić ręką z zimną wodą. Uklepać. Uciskać, by powietrze wyszło ze środka.
Na wierzch rozlać roztopione masło. Można ułożyć plastry słoniny.
* Piec ok. 1,5 - do 2 godzin w temperaturze 180-200 st. C. Aż rumiane brzegi będą odstawać od blachy.
* Pasztet podawać pokrojony w grubych plastrach (ok. 0,5cm) z dodatkiem chrzanu, domowych marynat, sosów majonezowych.
Sandy38
Sandy38
 
 

Potrafię : Służyć medyczną wiedzą,uwielbiam piec ciasta
Wiek : 52
Jestem z: : Ty..../Śląsk
Dzieci : Maja 5 l. i Alicja 3 l.

Zaproszeń na ciacho : 21
Postów : 347


Powrót do góry Go down

Powrót do góry

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach