rybki w akwarium doradzcie :)
+3
aminka
Mama i corcia
Nieznajoma
7 posters
Strona 1 z 1
rybki w akwarium doradzcie :)
witajcie kochaniutkie albo kochani bo i tatus tu jest:) odkad moja Roksanka zejrzala u sąsiadki rybki dopomina sie o swoje caly czas chodzi i mowi lybki lybki nanie tzn rybki roksanie no i w sumie dlaczego nie moge jej przeciez kupic 2-3 rybki tylko chce taki minimalne akwarium a raczej pojemnik szklany na te rybki i moje pytanie do was czy w takim małym pojemniczku musi byc filt jak czesto trzeba zmieniac i czyscic wode?no i jak czesto sie taki cóś karmi?bo ja nigdy nie miałam hehe no i jakie najlepiej kupic wiem ze bojowniki sa bardzo ładne ale lubia zagryzac inne i taj sobie myslalam czy by nie wziac 2-3 bojowniki tylko ja nic nie wiem na temat rybek piszcie co wiecie !!!dziekuje z góry
Nieznajoma-
- Potrafię : wszystko
Jestem z: : polski
Dzieci : 1 drugie w drodze ;)
Zaproszeń na ciacho : 80
Re: rybki w akwarium doradzcie :)
Nieznajoma jak mieszkalam w PL to mialam 3 akwariumy od najmniejszego po ogromny.Do tej pory tam sa,moja mama je przejela.
Powiem Ci ze w jednym malutkim to znaczy takim jak by sloju jest jeden Bojownik bo tak jak slyszalas one nie moga byc z innymi rybami bo je gryza(zabily mi tak welona) ale ciekawsze jest to ze jak mialam dwa bojowniki w jednym akwarium to ten silniejszy maltretowal slabszego i musialam je rozdzielic.
W tym srednim mam same neonki roznego rodzaju a w najwiekszym welony,glupiki,skalary,glonojady i slimaczki.We wszystkich sa filtry wiec nie trzeba tak czesto wymieniac wody.Juz nie pamietam co ile wymienialam ale to sie samemu widzi po kamyczkach najlepiej.Oczywiscie do tego rozne roslinki,domki,zamki i takie tam pierdulki ale akwarium jest ogromne.
Rybki to naprawde superl pomysl,moja Jessi jak jestesmy w PL stoi godzinami przy akwarium i obserwuje.Tak ze mysle ze dla Roksanki bedzie to niesamowita frajda jak bedzie miala swoje na wlasnosc.
Najlepiej wejdz do zoologicznego i zapytaj sprzedawce,oni doradza Ci najlepiej co bedzie dla Was najodpowiedniejsze i napewno wszystko wytlumacza co i jak jesli chodzi o utrzymanie.
Powiem Ci ze w jednym malutkim to znaczy takim jak by sloju jest jeden Bojownik bo tak jak slyszalas one nie moga byc z innymi rybami bo je gryza(zabily mi tak welona) ale ciekawsze jest to ze jak mialam dwa bojowniki w jednym akwarium to ten silniejszy maltretowal slabszego i musialam je rozdzielic.
W tym srednim mam same neonki roznego rodzaju a w najwiekszym welony,glupiki,skalary,glonojady i slimaczki.We wszystkich sa filtry wiec nie trzeba tak czesto wymieniac wody.Juz nie pamietam co ile wymienialam ale to sie samemu widzi po kamyczkach najlepiej.Oczywiscie do tego rozne roslinki,domki,zamki i takie tam pierdulki ale akwarium jest ogromne.
Rybki to naprawde superl pomysl,moja Jessi jak jestesmy w PL stoi godzinami przy akwarium i obserwuje.Tak ze mysle ze dla Roksanki bedzie to niesamowita frajda jak bedzie miala swoje na wlasnosc.
Najlepiej wejdz do zoologicznego i zapytaj sprzedawce,oni doradza Ci najlepiej co bedzie dla Was najodpowiedniejsze i napewno wszystko wytlumacza co i jak jesli chodzi o utrzymanie.
Mama i corcia-
- Potrafię : dobrze zjesc:))
Jestem z: : Austrii
Dzieci : Jessica
Zaproszeń na ciacho : 149
a jak z tymi filtrami musza byc czy nie??
Nieznajoma-
W takich malych nie musza byc,ale warto kupic taki malutki,nie jest to duzy koszt a woda bedzie dluzej czysta,nawet przez dwa miesíace.
Mama i corcia-
Ja kiedys mialam akwarium w PL. Bylo takiej sredniej wielkosci. Filtr mielismy i wszystkie potrzebne pierdoly Rybki mielismy najrozniejsze, byleby kolorowo bylo. Pamietam tylko, ze skalary to ogolnie watlego zdrowia sa i trzeba z nimi jak z jajami
Potem przed wyjazdem mialam tylko taka szklana kule i 2 rybki. Rewelacja, nie trzeba zadnych filtrow ani nic.
Jak duze akwarium to oczywiscie cala ta aparatura potrzebna, ale przy dzisiejszej technice wody sie prawie nie wymienia, tzn bardzo rzadko i wylewa sie 1/3 i uzupelnia
My tez sie z malzem zastanawiamy, bo mamy w salonie jeden dosc ciemny naroznik i moznaby tam wstawic cos sporego super podswietlanego itp
Potem przed wyjazdem mialam tylko taka szklana kule i 2 rybki. Rewelacja, nie trzeba zadnych filtrow ani nic.
Jak duze akwarium to oczywiscie cala ta aparatura potrzebna, ale przy dzisiejszej technice wody sie prawie nie wymienia, tzn bardzo rzadko i wylewa sie 1/3 i uzupelnia
My tez sie z malzem zastanawiamy, bo mamy w salonie jeden dosc ciemny naroznik i moznaby tam wstawic cos sporego super podswietlanego itp
aminka-
- Potrafię : pakowac walizki :)
Jestem z: : z miasta...
Dzieci : sliczna coreczka
Zaproszeń na ciacho : 27
A ja mam akwarium takie ok 60 litrów to z mniejszych i pływa w nim ok 20 rybek! Co do bojowników to w akwarium nie może być więcej niż jeden bo nie tolerują się nawzajem ale z innymi rybkami jak najbardziej tak! Mam neonki, skalary( nie zauważyłam by były wątłego zdrowia) mam też danio, welonka,gurami(śliczne rybki)kiryski,bocje,szklistego sumika, a teraz nawet jednego karasia którego mężuś złowił na wędkę takiego malutkiego!
Myślę że filtr jest potrzebny w każdym akwarium oczyszcza on nie tylko brudy które po pewnym czasie stają się trującymi związkami ale i dostarcza tlen! Potrzebna jest też grzałka którą nastawia się do odpowiedniej temp dla ryb!
Jeśli będziesz miała jakieś pytania to śmiało mój mąż jest specem od akwarium i mogę się podpytać co i jak!!
Myślę że filtr jest potrzebny w każdym akwarium oczyszcza on nie tylko brudy które po pewnym czasie stają się trującymi związkami ale i dostarcza tlen! Potrzebna jest też grzałka którą nastawia się do odpowiedniej temp dla ryb!
Jeśli będziesz miała jakieś pytania to śmiało mój mąż jest specem od akwarium i mogę się podpytać co i jak!!
mama33-
- Potrafię : tańczyć oberka i nie tylko
Jestem z: : Warmii i Mazur
Dzieci : ukochany synek
Zaproszeń na ciacho : 123
Aha zapomniałam my karmimy rybki 2 razy -rano i na wieczór!
mama33-
wlasnie czytałam o tych kulach no i podobno to marne rozwiazanie ne powinno sie w takich trzymac rybek minimum 10litrów powinno miec i takie prostokątne akwarium??albo kupje 1 na probe zobaczymy albo poczekam i kupie wieksze akwarium:)
Nieznajoma-
Lepiej kupić większe akwarium wiadomo że wiąże się to z większymi kosztami!
mama33-
My mamy kule akwarium bez bez filtrów pływają w niej 2 bojowniki i się nie zjadły.Wcześniej mieliśmy welonika trzeba mu często zmieniać wode ,w tamtym roku latem woda się zagrzała i padł niestety.Bojownikom zmieniam wode raz na miesiac starczy,welonikowi co 2 tygodnie bo bez filtra
justyna82-
- Potrafię : gotowac
Jestem z: : ŁOWICZ
Dzieci : Zuzanna i Ernest
Zaproszeń na ciacho : 5
jak ktoś chce mieć jedną lub dwie rybki to moim zdaniem najlepsza jest kula ładnie wygląda i nie wymaga dużo pracy a dziecko bedzie zadowolone bo będzie miało swoje zwierzatko i mama też bo nie zadurzo pracy
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
chyba Ci się trafiły dwa łagodne bojowniki! Bo nawet w sklepie zoologicznym wszystkie bojowniki są oddzielnie! A tak na marginesie to bardzo mi ich żal bo trzymają ich w takich maleńkich kubeczkach z wodą do czasu aż się ktoś zlituje i kupi takiego biedaka!justyna82 napisał:My mamy kule akwarium bez bez filtrów pływają w niej 2 bojowniki i się nie zjadły.Wcześniej mieliśmy welonika trzeba mu często zmieniać wode ,w tamtym roku latem woda się zagrzała i padł niestety.Bojownikom zmieniam wode raz na miesiac starczy,welonikowi co 2 tygodnie bo bez filtra
Co do kuli to zdania są podzielone ale jeśli ktoś chce tylko jedną lub dwie rybki to kula jest dobrym rozwiązaniem!
Ja mam większe akwarium z różnymi dodatkami by rybki czuły się w nim dobrze roślinki, groty muszle..!Może jest przy nim trochę pracy ale fajnie jest potem popatrzeć na małych mieszkańców działają na mnie jakoś uspokajająco!
mama33-
kupiłam bojownika i kule okolo5 litów moze 6 napchalam kamyczków i wsadzilam słonia figorke zeby nie byl samotny roksana chodzila caly dzien tam i spowrotem po babcie i ciocie zeby patrzyły na "lybe" na wieczor babcia juz u mnie filmy ogladala bo nie chcialo jej sie chodzic nie wiedzialam nawet ze tak ja rybka ucieszy moze z czasem bojonikowi dokupie bojownice:) musze kupic jeszcze jakas roslinke:)
Nieznajoma-
No i super.Roksanka przeszczesliwa ze ma lybke i o to przeciez chodzilo.
A jaki masz kolor bojownika??
A jaki masz kolor bojownika??
Mama i corcia-
niebieski podobno to ma bbyc samiec
Nieznajoma-
Ach sliczne one sa.Tez mialam kiedys niebieskiego ale byl razem z czerwonym i ten czerwony go strasznie maltretowal.Rozdzielilam je co prawda ale niebieski zdechl.
Co do plci lybekk to wiesz ze juz nie wiem jak to u nich rozszyfrowac.
Co do plci lybekk to wiesz ze juz nie wiem jak to u nich rozszyfrowac.
Mama i corcia-
Fajnie że Mała ma radochę. Nie chce ciągle jej karmic? Mój Filip jak idzie na rybki do cioci to tylko by dawał im am am.
aniaffff-
- Potrafię : niezle sprzatać
Jestem z: : Głowna
Dzieci : cudnego synka Filipka
Zaproszeń na ciacho : 145
extra ze zakup sie udal i ze córcia jest zadowolona teraz ma juz swojego zwierzaczka
sylwia-
- Potrafię : duzo
Jestem z: : Glasgow
Dzieci : Wiktoria
Zaproszeń na ciacho : 44
To super córcia ma teraz swoje zwierzątko!!!!Ja mam bojownika bordowego wygląda jak pływający mop! Piękne są bojowniki a bojowniczki różnią się od samców tym że nie mają takiego bujnego upierzenia ale też są piękne !
mama33-
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: